Grzyby nie tylko jesienią
To nieprawda, że sezon grzybowy kończy się wraz z listopadem. Choć w okresie zimowym nie znajdziemy już kurek, maślaków czy podgrzybków, w lasach mogą kryć się inne smaczne grzyby. Czego szukać pod śnieżnym puchem?
Boczniak ostrygowaty
Boczniak ostrygowaty jest jednym z najbardziej znanych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach w grudniu, styczniu lub lutym. Można go znaleźć na martwym drewnie, do wzrostu potrzebuje znacznej ilości światła. W kuchni wielu docenia smak tych gatunków, dostarczają wielu składników odżywczych, obniżają też cholesterol.
Płomiennica zimowa
Płomiennica zimowa charakteryzuje się intensywną barwą, a zbiory tego gatunku mogą trwać całą zimę, nawet mroźną. W Azji ten grzyb znany jest pod nazwą enoki, a w smaku przypomina owoce morza. Niedoświadczeni grzybiarze mogą ją pomylić z hełmówką jadowitą. Rośnie na pniach, zwłaszcza drzew liściastych. Wielu twierdzi, że ma szereg właściwości prozdrowotnych - reguluje procesy starzenia, działa przeciwbakteryjnie i poprawia pamięć.
Uszak bzowy
Uszak bzowy najczęściej spotykany jest na pniach drzew liściastych. Jak sama nazwa wskazuje, z wyglądu przypomina ucho. W Chinach uszaki znane są jako grzyby mun, w Polsce powszechny jest jedynie gatunek bzowy. Grzyby można wykorzystać do sosu, suszenia lub jako dodatek do kuchni azjatyckiej. Co ważne, kumulują szkodliwe substancje, trzeba je spożywać z umiarem.