Te grzyby znajdziesz zimą w lesie. Mrozy nie są im straszne, a smak zachwyca. W kuchni sprawdzą się zwłaszcza boczniaki ostrygowate

Katarzyna Zawada
To nieprawda, że sezon grzybowy kończy się wraz z listopadem. Choć w okresie zimowym nie znajdziemy już kurek, maślaków czy podgrzybków, w lasach mogą kryć się inne smaczne grzyby. Czego szukać pod śnieżnym puchem?
To nieprawda, że sezon grzybowy kończy się wraz z listopadem. Choć w okresie zimowym nie znajdziemy już kurek, maślaków czy podgrzybków, w lasach mogą kryć się inne smaczne grzyby. Czego szukać pod śnieżnym puchem? pixabay.com/Marlimalist/zdjęcie ilustracyjne
Grzyby najczęściej jemy w zupie, sosie i jako przystawkę. Kto z nas nie lubi smażonych niczym kotlet kani lub marynowanych podgrzybków prosto ze słoika? Choć w Polsce sezon grzybowy w pełni zacznie się za kilka miesięcy, to nawet zimą da się natknąć na rzadko zbierane, a wyjątkowo smaczne okazy. Boczniaki ostrygowate lub łyczniki późne? Znajdziesz je w naszych lasach, często pod warstwą śniegu. Zobacz, jak wyglądają.

Spis treści

Grzybobranie to prawdziwa pasja, która wymaga cierpliwości oraz wiedzy. W przyrodzie jadalne okazy można pomylić z trującymi odpowiednikami. Wskazówki, na co uważać i jak rozróżnić poszczególne gatunki określa atlas grzybów. W przypadku wątpliwości można też skontaktować się z grzyboznawcą lub pobliską stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Sezon na grzyby nie tylko latem i jesienią. W zimowe dni też można iść do lasu

Wielu z nas myśli, że sezon grzybiarski rozpoczyna się latem, a kończy się jesienią. Nic bardziej mylnego. Wprawdzie wybór nie jest tak duży, jak we wrześniu lub w październiku, jednak da się znaleźć gatunki, które rosną mimo chłodnych warunków pogodowych. Wiedząc, co można zbierać, grzybami da się cieszyć cały rok.

Zbieranie grzybów zimą ma swoje plusy.

Te grzyby zbierzesz zimą, są jadalne

Na stołach grzybiarzy najczęściej królują znane polskie grzyby - borowiki, podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki. W tym roku był ich prawdziwy wysyp. Czasem jednak lasy kryją mnóstwo innych darów, o których wielu może nie wiedzieć. Według leśników zimą warto zwrócić uwagę na:

  • boczniaki ostrygowate, zwane też zimowymi koszykówcami,
  • płomiennice zimowe, zwane też zimówkami aksamitnotrzonowymi,
  • łyczniki późne,
  • uszaki bzowe,
  • czarki szkarłatne
  • oraz wodnichy późne.

Jaki wpływ na zdrowie mają zimowe grzyby?

Co ciekawe, boczniaki w czasach kryzysu i ograniczonego dostępu do mięsa, z powodzeniem zastępowały kotlety schabowe i flaki. Z kolei płomiennice oprócz tego, że są smaczne, zawierają w sobie substancje, które niwelują stres, bezsenność i zwalczają stany zapalne. Płomiennicę można pomylić z trującą hełmówką, warto więc dokładnie sprawdzić dany zbiór, zanim trafi do domowej kuchni.

Warto pamiętać, że do konsumpcji zbiera się same kapelusze, czytamy na stronie LP.

Z kolei o łyczniku mówi się, że choć jadalny, to nie jest tak smaczny, jak boczniak, dodatkowo nie powinno się jeść go zbyt często, bo chłonie szkodliwe substancje z atmosfery. Najrzadziej spotykane są wodnichy późne, należą do organizmów zagrożonych wyginięciem. Spór budzi jeszcze jeden grzyb – trzęsak pomarańczowożółty. Formalnie zalicza się go do jadalnych zimowych okazów, w praktyce nie ma żadnego smaku, wygląda jak galaretka o pięknej barwie i niektóre atlasy określają go jako niejadalnego.

Podobnie bezsmakowa może być mało komu znana, ale charakterystyczna czarka szkarłatna.

Piękny kolor i oryginalny kształt ma czarka szkarłatna. Bardzo nietypowy jest również termin jej występowania – ten grzyb rośnie od grudnia od maja. Jest nieduży (do 5 cm średnicy) i ma kształt miseczki. Jej wnętrze ma intensywnie czerwony kolor (jeśli jest sucho, to bardziej pomarańczowy). Ten grzyb rośnie w Polsce, ale jest dość rzadki (do 2014 r. był pod ochroną). Teoretycznie jest jadalny, ale nie ma ciekawego smaku. Można go spotkać w lasach liściastych, czytamy na stronie regiodom.pl.

Zobacz, jak wyglądają poszczególne zimowe grzyby:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro