5/11
Kauczuk wprawdzie nie zasilił naszego menu, ale wzbogacił...
fot. ptra (pixabay.com)

Kauczuk

Kauczuk wprawdzie nie zasilił naszego menu, ale wzbogacił m.in. wyposażenie kuchni. Bywa nawet nazywany surowcem, który zmienił świat. Jest to mleczny sok pozyskiwany z niektórych roślin, przede wszystkim drzewa – kauczukowca brazylijskiego. Był wykorzystywany przez Indian m.in. do uszczelniania łodzi itp., a także do produkcji piłek (w Ameryce Środkowej gra w piłkę była ważnym sportem o rytualnym znaczeniu).

W Europie początkowo nie do końca umiano wykorzystać jego walory, aż do XIX wieku, kiedy wynaleziono proces wulkanizacji, a kauczuk zamieniono w gumę. Przez długi czas była to jedyna substancja o takich właściwościach – elastyczna, sprężysta, nieprzemakalna, rozciągliwa.

Na początku XX wieku trudno było sobie wyobrazić życie bez kauczuku. Szczególnie w zaczynającym się przemyśle samochodowym, ale też w wielu innych dziedzinach życia. Z kauczuku produkowano m.in. opony, podeszwy butów, nieprzemakalne płaszcze, piłki, uszczelki i przeróżne akcesoria, także kuchenne. Nawet obecnie naturalny kauczuk jest wykorzystywany do produkcji ponad 50 tysięcy różnych produktów.

6/11
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

7/11
Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet...
fot. Pasja1000 (pixabay.com)

Papryka

Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet fioletowa. Uprawiana w ogródkach, doniczkach, do kupienia na każdym warzywnym stoisku. Jest uprawiana od około 5 tysięcy lat. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie, zainteresowani przede wszystkim ostrymi gatunkami, które miały zastąpić pieprz – przyprawę wtedy bardzo drogą i sprowadzaną z dalekiej Azji. Papryka rozpowszechniła się bardzo szybko i stała się niemal nieodzownym składnikiem w kuchni nie tylko europejskiej, ale też azjatyckiej.

8/11
Kanapka albo sałatka z pomidorem, nie mówiąc już o pysznej...
fot. Alexas_Fotos (pixabay.com)

Pomidory

Kanapka albo sałatka z pomidorem, nie mówiąc już o pysznej pomidorówce wydają się wyjątkowo swojskim i tradycyjnym jedzeniem. Jednak również i te warzywa nie były znane w Europie przed odkryciem Ameryki. Aztekowie w Meksyku uprawiali kilka ich odmian i wykorzystywali w kuchni na różne sposoby.

Stamtąd trafiły do Europy w XVI wieku i zostały opisane jako rodzaj bakłażana w czerwonym lub żółtym kolorze. Od tego ostatniego wzięła się nazwa „pomidor" – z włoskiego „pomi d'oro" czyli „złote jabłka". Jednak dość długo pomidory były traktowane jako rośliny ozdobne i sadzone na rabatach kwiatowych.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Zobacz również

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?