5/11
Żur z białą kiełbasą i chrzanem...
fot. arc

Przepisy na Wielkanoc: Żur z bałą kiełbasą i chrzanem

Żur z białą kiełbasą i chrzanem

Składniki na zakwas na żur: mąka żytnia, gorąca woda, czosnek, kromka chleba razowego

Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.

Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.

PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:














6/11
PRZEPISY NA WIELKANOC 2021: Przygotuj pyszne potrawy...

PRZEPISY NA WIELKANOC 2021: Przygotuj pyszne potrawy wielkanocne



PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:














7/11
Sałatka jajeczna z pieczarkami...
fot. arc

Przepisy na Wielkanoc: Sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna z pieczarkami

Składniki: 8 jaj 100 g pieczarek 1 bulionetka domowa warzywna Knorr 100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda 100 g groszku zielonego 1 łyżka majonezu 1 pęczek szczypiorku 15 g jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie jak jajka pokrój żółty ser. Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać. Umyj i poszatkuj szczypiorek. Do bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku. Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:















8/11
Królik w rozmarynie...
fot. arc

Przepisy na Wielkanoc: Królik

Królik w rozmarynie
Składniki: królik, masło, świeży rozmaryn, śmietana 30 proc, sól, pieprz, do smaku białe wino

Przygotowanie: Królika kroimy na części, dzień wcześniej moczymy w mleku,
następnie podsmażamy na maśle.
Później wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę, świeży rozmaryn i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia
podlewamy białym winem i śmietaną.
Podajemy z kluskami śląskimi i marchewką z groszkiem.



PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:














Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Zobacz również

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić