Wieniec na stół
Do stworzenia wianka można użyć wielu naturalnych zbiorów – kwiatów, gałęzi, bazi, rzeżuchy lub nawet mchu. Bazą jest splecenie ze sobą średniej wielkości gałązek, najlepiej wybrać te z brzozy. W przestrzenie między konstrukcją można dodawać pierwsze wiosenne kwiaty, wyrośniętą rzeżuchę, źdźbła trawy, zielone akcenty, a tuż przed świętami nawet bukszpan. Środek warto wyłożyć sianem, a na to umieścić skorupki jaj lub sztuczne dekoracje, np. kolorowe pióra lub filcowe zwierzątka.
Szybki stroik z pisankami
Wielu z nas na kilka tygodni przed świętami przygotowuje klasyczne wydmuszki. Pisanki nabierają barw i wzorów, a potem trafiają do koszyczka ze święconką. Może warto przygotować ich więcej i użyć jako ozdób? Pięknie pomalowane udekorują niejeden wazon, stroik lub zawisną na sznurku na oknie lub drzwiach. Gdy brak nam pomysłu na wymyślną konstrukcję, możemy wykorzystać szklane naczynie, które mamy pod ręką, np. głęboki talerz, wyłożyć go słomą, suszoną trawą lub gałązkami. W każdą wolną przestrzeń warto dodać szereg bibelotów, począwszy od wstążek, guziczków, skończywszy na wielkanocnych akcentach – pisankach, baziach albo żywych kwiatach.
Postawmy na kreatywność
Pamiętajmy, że nasza wyobraźnia nie ma ograniczeń. Od nas zależy, co dodamy do dekoracji, jak połączymy pewne elementy i gdzie je postawimy. Ozdoby mogą leżeć luzem, być umieszczone w szkle, doniczce, a nawet zawisnąć.