1/7
Pasztet to potrawa przyrządzona z jednolitej mięsnej masy z...
fot. Anna Kaczmarz/Dziennik Polski

Pasztet w kuchni

Pasztet to potrawa przyrządzona z jednolitej mięsnej masy z dodatkiem warzyw i przypraw. Istnieją również pasztety wykonane tylko z warzyw, ryb lub grzybów.

2/7
Pasztety z kaczki, gęsi, królika, soczewicy, karpia albo...
fot. Anna Kaczmarz/Dziennik Polski

Pasztet idealny istnieje?

Pasztety z kaczki, gęsi, królika, soczewicy, karpia albo grzybów to doskonała opcja dania na zimno lub pieczonej przekąski na kanapkę.

3/7
Największą popularnością cieszą się pasztety mięsne. Mogą...
fot. pixabay.com/RitaE

Pasztety mięsne

Największą popularnością cieszą się pasztety mięsne. Mogą być wykonane z jednego lub kilku rodzajów mięsa. Dodatki stanowią jajka, namoczona bułka, warzywa i przyprawy.

4/7
Do przygotowania pasztetu z gęsi potrzeba jej ugotowanych...
fot. pixabay.com/efektowne_pl

Przepis na pasztet z gęsi

Do przygotowania pasztetu z gęsi potrzeba jej ugotowanych części, zwłaszcza wątróbki, najlepiej oddzielonych z jednej tuszki. Zmielone mięso należy połączyć ze startymi cienko ugotowanymi warzywami (marchwią, selerem i pietruszką) oraz bułką namoczoną poprzednio w wywarze. Doprawić do smaku i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Opcjonalnie można dodać jajko i tłuszczyk z bulionu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Zobacz również

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie