5/13
Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu...
fot. Mark Stebnicki / Pexels

4. Brzoskwinie

Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu wielu substancji aktywnych, w tym przeciwutleniaczy, które są pomocne w profilaktyce przeciwnowotworowe. Mają niski indeks glikemiczny i są ubogie w puryny. Niestety aż 99 proc. próbek uprawianych konwencjonalnie brzoskwiń przebadanych w USA jest zanieczyszczonych śladowymi ilościami pestycydów. Dlatego także w przypadku tych owoców, zalecane jest wybieranie produktów z upraw ekologicznych.

6/13
Gruszki to owoce, które cenione są za dostarczanie do...
fot. mali maeder / Pexels

5. Gruszki

Gruszki to owoce, które cenione są za dostarczanie do organizmu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Niestety prawie dwie trzecie gruszek z nieekologicznych upraw, przebadanych przez Departament Rolnictwa USA, wykazuje ślady pięciu lub więcej pestycydów, które mogą zaszkodzić ludziom.

Jak podaje EWG, to dramatyczny skok w porównaniu z testami sprzed zaledwie siedmiu lat, które wykazały, że mniej niż połowa badanych gruszek zawierała pozostałości tych substancji. Tym bardziej rekomendowane jest wybieranie owoców z upraw ekologicznych.

7/13
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej. Mają...
fot. Elizabeth Rose / Pexels

6. Nektarynki

Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej. Mają właściwości podobne do swojej popularnej kuzynki. Na liście najbardziej zanieczyszczonych produktów znalazły się o dwa miejsca niżej od niej. Sięgając po nektarynki warto wybierać te pochodzące z ekologicznych upraw, nadal pamiętając o tym, aby bardzo dokładnie umyć ich skórkę przed jedzeniem.

8/13
Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w...
fot. Aphiwat chuangchoem / Pexels

7. Jabłka

Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze. Największa koncentracja składników oraz błonnika pokarmowego znajduje się w skórce. Niestety większość konwencjonalnie uprawianych jabłek dostępnych w USA jest przesiąknięta difenyloaminą, przeciwutleniającą chemią stosowaną w celu zapobiegania rozwojowi brązowych lub czarnych plam skórce jabłek. Dopóki nie będzie możliwe określenie bezpiecznego poziomu difenyloaminy, EWG zaleca spożywanie ekologicznych jabłek i ich przetworów, czyli soków i musów, aby zminimalizować ryzyko spożycia nitrozoamin i innych potencjalnie niebezpiecznych pozostałości pestycydów.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Zobacz również

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc