4. Brzoskwinie
Brzoskwinie to owoce, które dostarczają do naszego organizmu wielu substancji aktywnych, w tym przeciwutleniaczy, które są pomocne w profilaktyce przeciwnowotworowe. Mają niski indeks glikemiczny i są ubogie w puryny. Niestety aż 99 proc. próbek uprawianych konwencjonalnie brzoskwiń przebadanych w USA jest zanieczyszczonych śladowymi ilościami pestycydów. Dlatego także w przypadku tych owoców, zalecane jest wybieranie produktów z upraw ekologicznych.
5. Gruszki
Gruszki to owoce, które cenione są za dostarczanie do organizmu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Niestety prawie dwie trzecie gruszek z nieekologicznych upraw, przebadanych przez Departament Rolnictwa USA, wykazuje ślady pięciu lub więcej pestycydów, które mogą zaszkodzić ludziom.
Jak podaje EWG, to dramatyczny skok w porównaniu z testami sprzed zaledwie siedmiu lat, które wykazały, że mniej niż połowa badanych gruszek zawierała pozostałości tych substancji. Tym bardziej rekomendowane jest wybieranie owoców z upraw ekologicznych.
6. Nektarynki
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej. Mają właściwości podobne do swojej popularnej kuzynki. Na liście najbardziej zanieczyszczonych produktów znalazły się o dwa miejsca niżej od niej. Sięgając po nektarynki warto wybierać te pochodzące z ekologicznych upraw, nadal pamiętając o tym, aby bardzo dokładnie umyć ich skórkę przed jedzeniem.
7. Jabłka
Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze. Największa koncentracja składników oraz błonnika pokarmowego znajduje się w skórce. Niestety większość konwencjonalnie uprawianych jabłek dostępnych w USA jest przesiąknięta difenyloaminą, przeciwutleniającą chemią stosowaną w celu zapobiegania rozwojowi brązowych lub czarnych plam skórce jabłek. Dopóki nie będzie możliwe określenie bezpiecznego poziomu difenyloaminy, EWG zaleca spożywanie ekologicznych jabłek i ich przetworów, czyli soków i musów, aby zminimalizować ryzyko spożycia nitrozoamin i innych potencjalnie niebezpiecznych pozostałości pestycydów.