8. Winogrona
Winogrona to owoce bogate w witaminy C i A oraz witaminy z grupy B, zawierają także potas, fosfor i wapń oraz magnez, cynk, miedź i żelazo. Kluczową rolę odgrywają zawarte w nich związki fenolowe, przede wszystkim resweratrol, który działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie oraz reguluje poziom glukozy we krwi.
Jednak winogrona to kolejne owoce, które utrzymują się na liście „Brudnej dwunastki”, choć w tym roku spadły o dwie pozycje. Badania potwierdzają ich korzystny wpływ na zdrowie, dlatego nie należy rezygnować z ich jedzenia, ale wybierać te uprawiane bez dodatku pestycydów. Jako owoce, które spożywamy ze skórką, powinny być zawsze dokładnie umyte przed jedzeniem.
9. Papryka i papryka chilli
Zarówno papryka zwykła, jak i ostra to warzywa, po które sięgamy chętnie przez cały rok. Obydwa rodzaje papryki są świetnym źródłem witaminy C. Ich spożywanie zalecane jest przy wielu różnych dolegliwościach m.in. przez osoby z chorobami układu krążenia.
Jednak, aby jedzenie papryki wyszło nam na zdrowie, powinniśmy wybierać te, które uprawiano bez dodatku pestycydów. Choć w stosunku do zeszłego roku papryka spadła w rankingu, nadal znajduje się wśród 12 najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Dlatego zawsze należy bardzo dokładnie umyć ją przed spożyciem.
10. Wiśnie
Wiśnie to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza m.in. witaminy C i potasu, a także licznych przeciwutleniaczy. Polecane są osobom z chorobami serca, cierpiącym na bezsenność oraz będącym na diecie. Chcąc cieszyć się ich smakiem i walorami zdrowotnymi należy jeść je jedynie w sezonie. Powinno się wybierać te pochodzące z lokalnych upraw, wolne od pestycydów. Niezależnie od pochodzenia, należy umyć je przed zjedzeniem.
11. Borówki
Borówka amerykańska to bez wątpienia prawdziwy superfood, który dostarcza do organizmu m.in. witaminę C, witaminę A i E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, kwas elagowy, kwas pantotenowy i fitoestrogeny. Borówki są także źródłem polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Niestety wraz ze wzrostem popularności borówki na świecie, wzrosło ich zanieczyszczenie pestycydami. 765 testów przeprowadzonych w USA na próbkach nieorganicznych borówek zebranych w 2020 i 2021 roku wykazały, że ponad 90 proc. z nich miało pozostałości pestycydów, w porównaniu z 81 proc. z wykrywalnymi pozostałościami w 2014 roku. Dlatego po borówki najlepiej sięgać w sezonie, który w Polsce rozpoczyna się w lipcu i wybierać owoce ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonych upraw.