Istnieje wiele prostych sposobów, które pozwolą zachować świeżość owoców i warzyw na dłużej. Podpowiadamy, co zrobić aby sałata była chrupiąca, a marchewka nie więdła >>>
Sałata
Zwiędła sałata jest wciąż jadalna, ale zdecydowanie nie wygląda apetycznie i częściej ląduje w koszy niż na talerzu. Co zrobić, żeby sałata dłużej była świeża i chrupiąca? Mieszankę sałat z torebki przełóż do pojemnika na żywność, na wierzchu zostaw kilka kawałków ręcznika papierowego, następnie opakowanie owiń szczelnie folią aluminiową, aby w pojemniku pozostało jak najmniej powietrza. Pozwoli to zachować chrupkość i zapobiegnie więdnięciu liści. W przypadku całej główki sałaty, rozdziel liście i włóż je na kilka godzin do miski z zimną wodą. Następnie opłucz liście, strząśnij nadmiar wody lub użyj wirówki do sałaty, następnie rozłóż liście na ściereczce, zawiń i włóż całość do szczelnego pojemnika na żywność. Obie wersje przechowuj w lodówce.
Cebula
Masz za dużo cebuli i widzisz, że jeszcze chwila i zacznie się psuć? Nie ma sprawy! Posiekaj cebulę (lub dymkę), następnie przesyp ją do pustej butelki po wodzie lub do worka strunowego i zamroź. Kiedy będziesz potrzebować cebuli, po prostu wytrząśnij/wyjmij tyle zamrożonej cebuli ile potrzebujesz, a resztę dalej przechowuj w zamrażalce.
Innym sposobem jest trzymanie cebuli w …nylonowych rajstopach. Włóż cebulę do nogawki rajstop, zawiąż w supeł i włóż kolejną cebulę, powtarzaj wedle konieczności. Trzymaj w lodówce. Rajstopy muszą być oczywiście nowe.
Szparagi
Są dwie opcje. Możesz owinąć wilgotne ręczniki papierowe wokół podstawy szparagów, drugą opcją jest zostawienie ich pionowo, w szklance z wodą na wysokość ok 2,5 cm. Pozwoli to nawilżyć rośliny i spowolni więdnięcie. W obu przypadkach należy najpierw odciąć końcówki, jak obcina się je w przypadku kwiatów.