Zioła
Zioła takie jak pietruszka, kolendra, koper, mięta i bazylia możesz przechowywać podobnie jak szparagi, ale są też inne opcje. Posiekaj zioła, przesyp do pojemnika na kostki lodu, zalej wodą. Kiedy będziesz potrzebować ziół, wrzuć do gotowania tyle kostek, ile potrzebujesz.
Zioła takie jak rozmaryn, tymianek, szałwia czy szczypior, wytrzymają dłużej w lodówce. Zawiń je w suchy papier kuchenny i włóż do pojemnika na żywność lub torebki.
Jagody/borówki
Umyj jagody w wodzie z octem (1 część octu na 3 części wody) i pozostaw do całkowitego wyschnięcia na papierze kuchennym. Następnie przechowuj w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym pozostawiając pokrywkę lekko uchyloną, w ten sposób umożliwiamy ucieczkę wilgoci. Natomiast ocet obniża poziom pH na powierzchni jagód, dzięki czemu do minimum ograniczamy bakterie i zarodniki pleśni.
Marchewka
Aby zapobiec starzeniu się marchewki, należy odciąć zieloną natkę, następnie włożyć warzywa do pojemnika na żywność wypełnionego wodą, szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce. W ten sposób marchewka może przetrwać nawet 4 tygodnie.
Cytryna, imbir, kurkuma
Miska cytryn wygląda ładnie, ale prawda jest taka, że dużo dłużej przetrwają one w lodówce. To samo dotyczy imbiru i świeżego korzenia kurkumy.