Awokado
Awokado zawiera enzymy, które wytwarzają brązowy pigment po wystawieniu na działanie tlenu, dlatego aby tego uniknąć należy połówkę awokado skropić sokiem z cytryny lub limonki. Kwas cytrynowy pomoże zapobiec brązowieniu przez co najmniej jeden dzień. Można też przechowywać plastry awokado z dużymi kawałkami cebuli, to co sprawia, że pieką nas oczy przy krojeniu cebuli zapobiega również utlenianiu w awokado.
Pomidory
Pomidorów nie trzymamy w lodówce, tracą tam smak i konsystencję. Jeśli jednak trzymamy pomidory na blacie i nie mają one zielonej łodyżki, wówczas trzymamy pomidor częścią, z której łodyga wyrasta do dołu, ta część owocu dojrzewa ostatnia.
Jabłka
Owoce pokrój w plasterki, będą idealną przekąskę, lub gotowe aby trafić do sałatki czy ciasta. Namocz plasterki w zimnej wodzie z dolą (max. Pół łyżeczki na litr wody). Po pięciu minutach osusz i przechowuj w hermetycznej plastikowej torebce, w lodówce.