Spis treści
Branża rolnicza gotowa na rozwój
Priorytetowym celem aktualizacji jest wzmocnienie działań publicznych w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększenia odporności na kryzysy. To reakcja na zmiany, które w ostatnich latach zadziały się w wielu sektorach, mowa m.in. o skutkach pandemii, wojnie u wschodnich sąsiadów i planowanym rozszerzeniu Unii Europejskiej.
Zaprojektowane nowe działania i projekty strategiczne mają być dodatkowym impulsem do pozytywnych zmian rozwojowych na obszarach wiejskich i w sektorze rolno-spożywczym. Służyć temu ma m.in. zaangażowanie dodatkowych źródeł finansowania oraz dalsze wprowadzanie rozwiązań prawnych i organizacyjnych ułatwiających inwestycje, które poprawią jakość życia na wsi i wzmocnią dochody jej mieszkańców, czytamy w komunikacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Głównym celem strategii na kolejne lata jest wypracowanie takiego rozwoju gospodarczego wsi, który zapewni bezpieczeństwo żywnościowe Polski i zwiększy wartość dodaną z rolnictwa. Dodatkowo, istotny jest też wzrost dochodów mieszkańców, ale bez rozwarstwiania ekonomicznego czy społecznego.
Co zrobić, aby zapewnić Polsce bezpieczeństwo żywnościowe?
Aktualizacja szczególną wagę przykłada do definicji celu szczegółowego pn. „Wzmocnienie bezpieczeństwa żywnościowego i odporności na kryzysy”. W wypracowaniu mają pomóc działania i projekty strategiczne, które nakierowane są na konkretne interwencje. Jak podaje resort, są to:
- zwiększanie opłacalności produkcji rolnej, rybackiej i przetwórstwa rolno-spożywczego,
- budowa odporności produkcji rolnej i rybackiej, w tym odporności na zmiany klimatu,
- zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego kraju i jakości żywności,
- transformacja energetyczna sektora rolno- spożywczego i rozwój biogospodarki,
- przygotowanie polskiego sektora rolno-spożywczego do rozszerzenia UE i nowych uwarunkowań handlu zagranicznego.
Potrzeby wsi zmieniają się, konieczne jest uwzględnienie zmian klimatu, potencjalnych łańcuchów dostaw, krajowego przetwórstwa, czy też uwarunkowań handlu.
Wszystkie zmiany wprowadzone w dokumencie są również odzwierciedleniem oczekiwań co do większego ukierunkowania funduszy UE po 2027 i ich celów na potrzeby rozwojowe obszarów wiejskich i sektora rolno-spożywczego, podsumowuje resort.
Źródło: MRiRW
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?