5/8
Strona Zdrowia poleca nalewkę z owoców głogu. Jak podaje...
fot. pixabay.com

Owoce głogu

Strona Zdrowia poleca nalewkę z owoców głogu. Jak podaje jest najlepsza przede wszystkim w przypadku problemów ze strony układu sercowo-naczyniowego. „W przepisie można użyć owoców świeżych, jak i suszonych, choć trzeba wtedy użyć połowy wskazanej ilości.

1 kg przemrożonych owoców głogu, 0,5 l spirytusu 95 proc. alk. obj., 2 szkl. przefiltrowanej wody, 200 g miodu.
Rozpuść miód w wodzie. Przepłucz owoce na sicie, umieść w dużym słoju i lekko ugnieć. Zalej głóg spirytusem, dodaj roztwór miodu, połącz składniki i szczelnie zamknij słój, po czym odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4 miesiące. Po upływie wyznaczonego czasu zlej nalewkę znad owoców i przefiltruj przez gazę czy bibułę, a owoce odciśnij. Przelej nalewkę do ciemnych butelek i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.

Dawkowanie głogówki to zwykle porcja 25-30 ml wieczorem, choć ilość tę warto podzielić na dwie porcje.

6/8
Aby przygotować napar, wystarczy wysuszyć zebrane igliwie i...
fot. pixabay.com

Igliwie świerku

Aby przygotować napar, wystarczy wysuszyć zebrane igliwie i zalać 2 łyżki litrem wrzącej wody. Odstawiamy na 15 minut, przecedzamy. Taki napar będzie świetnym dodatkiem do kąpieli.

Aby przygotować syrop, należy najpierw zalać szklanką wody 1 łyżkę pędów i gotować przez 10 minut. Taki napar mieszamy z cukrem i miodem (1 część naparu, 2 części cukru, 1 część miodu). Dodajemy sok z 1 cytryny i odrobinę mocnego alkoholu. Syrop pomaga w przypadku infekcji oddechowych, stosujemy 1 łyżkę kilka razy dziennie.

7/8
- Ziele gwiazdnicy pospolitej jest bogate w witaminę C –...
fot. pixabay.com

Gwiazdnica pospolita

- Ziele gwiazdnicy pospolitej jest bogate w witaminę C – zawiera nawet 200-300 mg kwasu askorbinowego w 100 g. Obecne są w niej też barwniki karotenowe, czyli prowitamina A (ok. 35 mg w 100 g), niacyna (ok. 0,5 mg w ww. porcji), a także wit. B1, B2, E. Roślina jest też skarbnicą związków mineralnych (m.in. potas, żelazo, magnez, cynk, mangan, miedź, chrom, selen, jod, krzem) – wymienia Strona Zdrowia.

„Aby przygotować napar z gwiazdnicy, wystarczy zalać 2 łyżki świeżego lub suchego ziela porcją 200 ml wody, odstawić pod przykryciem na 15 min, a następnie odcedzić i ostudzić.”

8/8
Z suszonych nasion dzikiej marchwi można zrobić macerat. -...
fot. pixabay.com

Dzika marchew

Z suszonych nasion dzikiej marchwi można zrobić macerat. - Zanim zalejemy nasiona olejem bazowym, warto je wcześniej zmielić. Taki olej ma duży potencjał kosmetyczny. Dodatkowo możemy też wykorzystać dziką marchew w kuchni. Jej korzenie, choć nieco mniejsze, niż u form uprawnych i białe lub żółtawe, mają takie samo zastosowanie w kuchni – wyjaśnia portal Odkrywcy Natury.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Zobacz również

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie