Spis treści
Dlaczego warto jeść chwasty? Sam fakt, że są roślinami najbardziej bogatymi w składniki odżywcze, przemawia za tym, żeby je spożywać. – Porównując ilość składników odżywczych w liściu mniszka lekarskiego, a w liściu sałaty, okazuje się, że mniszek ma ich ok. 14 razy więcej – wyjaśnia Katarzyna Banaś, leśna przewodniczka, twórczyni projektu „Sianko”.
Jakie zioła i chwasty zbierzemy w styczniu?
– Dzikie rośliny bardzo często są trochę gorzkie. To jest zapomniany element w kuchni, bo my eliminujemy gorzkość, nie lubimy tego smaku. Dlatego sięgając po dzikie rośliny, trzeba mieć to na uwadze – podkreśla Katarzyna Banaś.
Dzikie rośliny jadalne w styczniu:
- Jałowiec – to pospolita roślina, lubi piaszczyste gleby, jałowe nieużytki i nasłonecznione miejsca. Najlepiej zbierać jałowiec po pierwszych przymrozkach, jest odporny na mrozy, ale nie bardzo lubi być przysypywany śniegiem, ponieważ ma giętkie i łatwo łamiące się gałązki.
- Igliwie świerku – świerk to roślina zimozielona, rośnie dziko w lasach, najczęściej na terenach górskich. Chociaż w naszym kraju jest popularna, zastosowanie igliwia wciąż nie jest tak bardzo rozpowszechnione. Najlepiej zbierać wierzchołki gałązek, aby przygotować z nich napar i nalewkę, od grudnia do marca. To samo dotyczy igliwia sosny.
- Gwiazdnica pospolita – ta roślina potrafi wykiełkować nawet pod śniegiem, brak słońca jej nie przeszkadza. Rośnie na polach uprawnych, w ogródkach, lasach, łąkach, w pobliżu wody. To roślina, którą można przyrządzać jak szpinak, dodawać do gęstych sosów i zup.
- Dzika róża – Owoce dzikiej róży zbiera się, gdy wciąż dojrzewają i są twarde. Można przygotować z nich wino, sok, syrop czy galaretkę. Mają dużą zawartość witaminy C. W styczniu wciąż można znaleźć ją na krzaczkach. Kiedyś często jadana na surowo, obecnie częściej się ją suszy.
- Liście jeżyny – chociaż może to być zaskakujące, to o tej porze roku, w niektórych miejscach wciąż można znaleźć liście dziko rosnących jeżyn. Wykazują one działanie oczyszczające, silnie ściągające, tonizujące, moczopędne.
- Owoce głogu – ich kolor zależny jest od poziomu dojrzałości, ale też od gatunku, więc znajdziemy owoce o kolorze zielonym, żółtym, czerwonym i ciemnofioletowym. Owoce głogu nie opadają z drzew i pozostają na nich do przymrozków.
- Dzika marchew – jeśli baldachy dzikiej marchwi zmieniają kolor na żółto-brązowy jest to znak, że pora na zbiór. Szukamy jej na łąkach i nieużytkach. Aktualnie zbieramy nasiona. Zapach i smak dzikiej marchwi jest bardzo intensywny, mocno ziemisty i korzenny.
Jak wykorzystać styczniowe zioła i chwasty?
Wiele z tych roślin ma właściwości lecznicze, nie wszystkie jednak nadają się do jedzenia na surowo. Dlatego warto bliżej poznać ich właściwości oraz sposoby, w jakie można je przygotować, żeby czerpać z tych chwastów jak najwięcej korzyści.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?