Czy w styczniu można znaleźć jadalne dzikie rośliny? Podpowiadamy, gdzie ich szukać

Justyna Madan
Justyna Madan
Nie całe życie zamiera zimą, w styczniu też można znaleźć jadalne dzikie rośliny.
Nie całe życie zamiera zimą, w styczniu też można znaleźć jadalne dzikie rośliny. pixabay.com
Mogłoby się wydawać, że w styczniu przyroda smacznie sobie śpi. I nie jest to niezgodne z prawdą, dni są krótkie, brakuje nam słońca, ale tak naprawdę nie całe życie zastyga. Prawda jest taka, że nawet teraz podczas spaceru po okolicy możemy znaleźć wspaniałe dzikie rośliny i wykorzystać je na różne sposoby. Warto wcześniej sprawdzić, jak te jadalne chwasty wyglądają i czy można jeść je na surowo. Sprawdź, które rośliny zbierzesz w styczniu.

Spis treści

Dlaczego warto jeść chwasty? Sam fakt, że są roślinami najbardziej bogatymi w składniki odżywcze, przemawia za tym, żeby je spożywać. – Porównując ilość składników odżywczych w liściu mniszka lekarskiego, a w liściu sałaty, okazuje się, że mniszek ma ich ok. 14 razy więcej – wyjaśnia Katarzyna Banaś, leśna przewodniczka, twórczyni projektu „Sianko”.

Zobacz: Tak wykorzystasz dzikie rośliny zebrane w styczniu

Jakie zioła i chwasty zbierzemy w styczniu?

– Dzikie rośliny bardzo często są trochę gorzkie. To jest zapomniany element w kuchni, bo my eliminujemy gorzkość, nie lubimy tego smaku. Dlatego sięgając po dzikie rośliny, trzeba mieć to na uwadze – podkreśla Katarzyna Banaś.

Dzikie rośliny jadalne w styczniu:

  • Jałowiec – to pospolita roślina, lubi piaszczyste gleby, jałowe nieużytki i nasłonecznione miejsca. Najlepiej zbierać jałowiec po pierwszych przymrozkach, jest odporny na mrozy, ale nie bardzo lubi być przysypywany śniegiem, ponieważ ma giętkie i łatwo łamiące się gałązki.
  • Igliwie świerkuświerk to roślina zimozielona, rośnie dziko w lasach, najczęściej na terenach górskich. Chociaż w naszym kraju jest popularna, zastosowanie igliwia wciąż nie jest tak bardzo rozpowszechnione. Najlepiej zbierać wierzchołki gałązek, aby przygotować z nich napar i nalewkę, od grudnia do marca. To samo dotyczy igliwia sosny.
  • Gwiazdnica pospolita – ta roślina potrafi wykiełkować nawet pod śniegiem, brak słońca jej nie przeszkadza. Rośnie na polach uprawnych, w ogródkach, lasach, łąkach, w pobliżu wody. To roślina, którą można przyrządzać jak szpinak, dodawać do gęstych sosów i zup.
  • Dzika róża – Owoce dzikiej róży zbiera się, gdy wciąż dojrzewają i są twarde. Można przygotować z nich wino, sok, syrop czy galaretkę. Mają dużą zawartość witaminy C. W styczniu wciąż można znaleźć ją na krzaczkach. Kiedyś często jadana na surowo, obecnie częściej się ją suszy.
  • Liście jeżyny – chociaż może to być zaskakujące, to o tej porze roku, w niektórych miejscach wciąż można znaleźć liście dziko rosnących jeżyn. Wykazują one działanie oczyszczające, silnie ściągające, tonizujące, moczopędne.
  • Owoce głogu – ich kolor zależny jest od poziomu dojrzałości, ale też od gatunku, więc znajdziemy owoce o kolorze zielonym, żółtym, czerwonym i ciemnofioletowym. Owoce głogu nie opadają z drzew i pozostają na nich do przymrozków.
  • Dzika marchew – jeśli baldachy dzikiej marchwi zmieniają kolor na żółto-brązowy jest to znak, że pora na zbiór. Szukamy jej na łąkach i nieużytkach. Aktualnie zbieramy nasiona. Zapach i smak dzikiej marchwi jest bardzo intensywny, mocno ziemisty i korzenny.

Jak wykorzystać styczniowe zioła i chwasty?

Wiele z tych roślin ma właściwości lecznicze, nie wszystkie jednak nadają się do jedzenia na surowo. Dlatego warto bliżej poznać ich właściwości oraz sposoby, w jakie można je przygotować, żeby czerpać z tych chwastów jak najwięcej korzyści.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro