1 z 8
Nie całe życie zamiera zimą, w styczniu też można znaleźć...
fot. pixabay.com

Nie całe życie zamiera zimą, w styczniu też można znaleźć jadalne dzikie rośliny.

2 z 8
Można je wykorzystać do zrobienia prozdrowotnego naparu,...
fot. pixabay.com

Liście jeżyn

Można je wykorzystać do zrobienia prozdrowotnego naparu, który obniża cukier i wspiera odporność. Liście jeżyn wcześniej suszymy, następnie do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki ususzonych i rozdrobnionych liści, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Pijemy małymi porcjami nawet 2 razy dziennie.

3 z 8
Owoce dzikiej róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w...
fot. pixabay.com

Owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości. Surowiec jest bogaty w witaminę C (300-3000 mg w 100 g), a także inne cenne związki, m.in. karotenoidy, flawonoidy i związki mineralne. Przetwory spożywa się w trakcie infekcji, a herbatka z całych nibyowoców działa łagodnie moczopędnie i pobudza przemianę materii – podaje Strona Zdrowia.
Jeśli chcemy zrobić sok wystarczy nam kilogram owoców i cukier oraz przegotowana woda. Usuwamy z owoców pestki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików lub butelek, obficie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy przegotowaną wodę, zamykamy naczynia i pasteryzujemy.

4 z 8
Owoce jałowca pobudzają apetyt. Mają korzenny, żywiczny i...
fot. pixabay.com

Jałowiec

Owoce jałowca pobudzają apetyt. Mają korzenny, żywiczny i balsamiczny aromat. Niektórzy używają go, jako substytut kawy. Robi się też z niego gin i jałowcówkę.

Prosty przepis na nalewkę jałowcową, którą poleca Strona Zdrowia. Składniki: 1 szklanka świeżych jagód jałowca, 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj., 3 łyżki miodu, ew. cukru. Owoce jałowca utłucz, a następnie przełóż do słoja, zalej spirytusem i odstaw na 6 tygodni w ciepłe i zaciemnione miejsce. Przez ten czas regularnie mieszaj zawartością słoja, a gdy upłynie, dodaj miód, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 tygodnie. Gdy nalewka stanie się klarowna, przefiltruj ją i zamknij w butelkach, a następnie odstaw na 3 miesiące w suche i chłodne miejsce.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wysyp prawdziwków na Dolnym Śląsku. Zbiory są imponujące

Wysyp prawdziwków na Dolnym Śląsku. Zbiory są imponujące

Z Morza Sargassowego do Jeziora Nyskiego. Fascynująca historia węgorza

Z Morza Sargassowego do Jeziora Nyskiego. Fascynująca historia węgorza

Podlaskie Porsche i inne unikaty z regionu. Takie pojazdy tylko u nas!

Podlaskie Porsche i inne unikaty z regionu. Takie pojazdy tylko u nas!

Zobacz również

Wysyp prawdziwków na Dolnym Śląsku. Zbiory są imponujące

Wysyp prawdziwków na Dolnym Śląsku. Zbiory są imponujące

Ponad 300 koni pracujących na trasie do Morskiego Oka zostanie przebadanych

Ponad 300 koni pracujących na trasie do Morskiego Oka zostanie przebadanych