Spis treści
Witamin ma pod dostatkiem. Na co pomoże rokitnik?
W porównaniu do innych roślin, rokitnika uznaje się za jedną z bardziej wartościowych ze względu na znacznie wyższą zawartość witamin. Podobnie jak dzika róża, posiada spore stężenie witaminy C.
Na przykład – witaminy A ma 3 razy więcej niż marchew, witaminy C – 10 razy więcej niż pomarańcze, a przeciwstarzeniowej witaminy E czterokroć więcej niż pestki słonecznika, informują na swojej stronie Lasy Państwowe.
Z kolei Polski Związek Działkowców dodaje, że jeśli chodzi o witaminę A, rokitnik ma jej najwięcej spośród wielu roślin leśnych lub ogrodowych. Krzew to też źródło m.in. minerałów oraz flawonoidów.
W okresie jesienno-zimowym przetwory z rokitnika mogą wspomóc organizm. Poprawiają odporność, gdy na zewnątrz czai się przeziębienie, dodatkowo poprawiają krążenie, obniżają cholesterol, wspomagają trawienie, przyspieszają gojenie ran, a także działają antybakteryjnie. Z walorów rośliny korzysta również przemysł kosmetyczny.
Polski superfood. W tych miejscach znajdziesz rokitnika
Mówi się, że rokitnik to jedna z najcenniejszych roślin. Co roku eksperci przekonują, że to nie egzotyczne jagody goji czy acai, a właśnie polski krzew powinien być w kraju popularyzowany jako superfood. Najwięcej rokitników można znaleźć na Pomorzu, występują jako gatunki częściowo chronione w okolicach wydm i klifów, łatwo je też dostrzec w dolinach rzek. Wielu wybiera uprawę na własną rękę w ogrodzie lub na działce.
Kiedy zrywać owoce rokitnika?
Jedni sięgają po owoce już we wrześniu, doświadczeni ogrodnicy czekają jednak do pierwszych przymrozków. W tym roku przyspieszona wegetacja powoduje, że pierwsze owoce rokitnika pojawiają się już w sierpniu. Będzie je można zbierać jeszcze w październiku. Tam, gdzie jednak owoce rosną dziko, nie wolno ich zbierać, roślina jest pod ochroną. Lepiej wybrać rodzaje uprawne.
Jak zbierać owoce? Uwaga, łatwo pękają
Z owocami rokitnika trzeba obchodzić się delikatnie, łatwo pękają. Dodatkowo przy ogonkach można nadziać się na ciernie. Najlepiej zamrozić pełne gałązki z owocami, wtedy łatwo się je obierze. Niektórzy stosują też metodę potrząsania krzewu i zbierania opadłych kulek, istnieje jednak ryzyko, że większość zbiorów ulegnie zniszczeniu. Owoce można spożywać na surowo, ale ich kwaśny i nieco cierpki smak może zniechęcić. Podobnie jak pigwa czy dzika róża dużo lepiej sprawdzają się w przetworach i nalewkach.
Na rynku dostępne są słodzone soki z rokitnika, jak i naturalne – oczywiście w miarę możliwości lepiej wybierać te drugie. Otwartą butelkę soku przechowywać należy w lodówce najczęściej nie dłużej niż 7 dni, co warto wziąć pod uwagę, decydując się na zakup produktu o określonej objętości, przekazuje Strona Zdrowia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro