1/6
Gęsina to wciąż niedoceniane polskie mięso. Oprócz wybornego...
fot. Paweł F. Matysiak/Polska Press

PZ181030PM_041.jpg

Gęsina to wciąż niedoceniane polskie mięso. Oprócz wybornego smaku, jej tłuszcze korzystnie wpływają na zdrowie.

2/6
Dania z gęsiny to uczta dla podniebienia. O to, aby gęś w...
fot. Paweł F. Matysiak/Polska Press

"Gęsina na św. Marcina" - krajowa akcja

Dania z gęsiny to uczta dla podniebienia. O to, aby gęś w Polsce stała się popularna walczy Slow Food Polska, który organizuje akcję "Gęsina na św. Marcina". Restauracje w wielu krajach w okresie listopadowym będą serwować dania z gęsi i walczyć o tytuł najlepszej knajpy.

3/6
Jedzenie gęsi najbardziej kojarzy się z Poznaniem i...
fot. pixabay.com

Gęś w Poznaniu

Jedzenie gęsi najbardziej kojarzy się z Poznaniem i obchodami dnia św. Marcina. Obowiązkowym dodatkiem jest kapusta lub lokalne kluski, np. pyzy, pampuchy lub szare. W wielu miejscach w kraju ściąga się jednak tradycję marcińską i popularyzuje gęsinę.

4/6
Jedni pieką w całości, drudzy faszerują. Jedno jest pewne -...
fot. pixabay.com/faglork

Gęś w pełnym wydaniu

Jedni pieką w całości, drudzy faszerują. Jedno jest pewne - pieczona gęś smakuje wybornie. Warto dzień lub dwa wcześnie dobrze zamarynować mięso solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Mięso piecze się minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W przypadku faszerowanej gęsi, można do środka dodać jabłka, kaszę, mięso lub grzyby. Istotą pieczenia jest obracanie tuszy i podlewanie tłuszczem z brytfanki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Zobacz również

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce