5/6
Na farsz gęsi do pierogów doskonale sprawdzi się mięso z...
fot. pixabay.com

Pierogi z gęsią

Na farsz gęsi do pierogów doskonale sprawdzi się mięso z piersi lub udka, oczywiście ugotowanych wcześniej w bulionie. Przygotowane części należy zmielić i podsmażyć na patelni z dodatkiem cebuli i przypraw. Dla przykładu: na ciasto z 1 kg mąki sprawdzą się dwie piersi lub 3 duże udka. Pierogi gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

6/6
Gęś to tłuste, ale pożywne mięso. Doskonale sprawdzi się na...
fot. pixabay.com

Świąteczny rosół

Gęś to tłuste, ale pożywne mięso. Doskonale sprawdzi się na sycący rosół. Można w nim wykorzystać i łączyć wiele z podrobów - korpusy, żołądki, szyjki czy skrzydełka. Na 3 litry wody dobrze dodać kilka różnych części. Bulion składający się z mięsa, przypraw, kilku marchwi, pietruszek, selera i cebulki należy gotować m.in. 2,5 godziny na małym ogniu. W międzyczasie dobrze jest zdjąć szumowiny.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Polecamy

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?