Dzień św. Marcina. Gęś i rogale świętomarcińskie królują na stołach. Jak samemu przygotować pyszną gęsinę?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Gęsina to wciąż niedoceniane polskie mięso. Oprócz wybornego smaku, jej tłuszcze korzystnie wpływają na zdrowie.
Gęsina to wciąż niedoceniane polskie mięso. Oprócz wybornego smaku, jej tłuszcze korzystnie wpływają na zdrowie. Paweł F. Matysiak/Polska Press
Udostępnij:
11 listopada to nie tylko obchody Święta Niepodległości, ale także dzień św. Marcina. Szczególnie świętują go poznaniacy, ale zdarza się, że w innych częściach kraju kultywuje się tradycję pochodów oraz jedzenia tłustych gęsi i rogali.

Gęś w wielu odsłonach

Pieczona w całości, zmielona do farszu, ugotowana w rosole – form przygotowania gęsi jest mnóstwo. Jesienią wraca do łask zwłaszcza za sprawą 11 listopada i marcińskiej tradycji. Imieniny Marcina to dla mieszkańców Poznania okazja do zapoznania się ze smakiem drobiu. Wielu bowiem wybiera inne rodzaje ptactwa, zapominając, że gęsina to jedno ze zdrowszych mięs.

Na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się impreza o zachęcającej nazwie „Gęsina na Imieninach”. W planach są m.in. degustacje kulinarne, występy artystyczne oraz zabawy dla najmłodszych. Nie tylko Wielkopolska organizuje tego dnia atrakcje. O popularyzację jedzenia gęsi w całym kraju dba Slow Food Polska, pomysłodawca akcji „Gęsina na św. Marcina”. Restauracje w wielu regionach będą serwować dania z gęsiną i rywalizować o tytuł najlepszych, a w niektórych miastach odbędą się festiwale poświęcone ptactwu.

To też może Cię zainteresować

Polacy i gęsi

Według danych GUS, Polak spożywa przeciętnie 1,55 kg drobiu miesięcznie, co daje nieco ponad 18,5 kg rocznie. Z kolei Urząd Statystyczny w Bydgoszczy wyróżnia strukturę pogłowia gęsi w 2020 roku. Największy procent zanotowały województwa łódzkie, mazowieckie, podlaskie i wielkopolskie, najmniejszy zachodniopomorskie, dolnośląskie i opolskie.

Gęsina w diecie

Mimo, że gęsina jest mięsem kalorycznym, jej tłuszcze są najkorzystniejsze dla organizmu. Ten rodzaj drobiu chętnie wybierają osoby z chorobami serca.

- Mięso z gęsi zawiera pełnowartościowe białko, jest stosunkowo mało przetworzone. Znajdziemy w nim żelazo, cynk, niacynę czy witaminę B12. Te związki m.in. poprawiają pracę komórek nerwowych, zwiększają pamięć i koncentrację – tłumaczy Agnieszka Cuch, dietetyk.

Na deser rogale świętomarcińskie

Choć rogale na 11 listopada to bomba kaloryczna, tego dnia mało kto potrafi się im oprzeć. Przygotowane z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z maku i dodatków w postaci bakalii lub kandyzowanych owoców. Co ciekawe, aby użyć formalnie nazwy „rogal świętomarciński” należy złożyć wniosek o rejestrację, który weryfikuje Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Nad inicjatywą czuwają Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izba Rzemieślnicza oraz Urząd Miasta w Poznaniu. Na jutrzejszych wielkopolskich obchodach rzemieślnicy z Cechu przewidują, że zostanie sprzedanych ok. 600 ton słodkości.

Jak samemu przygotować gęś w domu?

W Puszczy Białowieskiej utonęło 21 żubrów

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie