Generalna Administracja Celna Chińskiej Republiki ludowej ustanowiła nowe zarządzenia. Zarządzenie nr 248 mówi o zasadach rejestracji podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność eksportowaną do Chin. Z kolei zarządzenie nr 249 mówi o bezpieczeństwie produktów, m.in. o obowiązku odpowiedniego etykietowania żywności.
Obowiązek rejestracji dla przedsiębiorców
Jak podają chińskie instytucje, zarejestrować muszą się wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność w zakresie produkcji, przetwórstwa lub magazynowania eksportowanej żywności. Z obowiązku zwolniono producentów dodatków do żywności i produktów powiązanych z żywnością.
Rejestracja na dwa sposoby
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina o dwóch sposobach rejestracji, w zależności od kategorii produktu.
To też może Cię zainteresować
Pierwszy sposób to rejestracja z rekomendacją właściwych inspekcji kraju z którego będzie wywożona żywność. Dotyczy ona 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka.
Do produktów wysokiego ryzyka należą:
- mięso i jego produkty,
- osłonki wędliniarskie,
- produkty rybołówstwa,
- produkty mleczarskie,
- gniazda jaskółcze i ich produkty,
- produkty pszczelarskie,
- jaja i ich produkty,
- tłuszcze i oleje jadalne,
- pierogi i nadziewane makarony,
- zboża jadalne,
- przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słody,
- świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone warzywa strączkowe,
- przyprawy,
- orzechy i nasiona,
- suszone owoce,
- surowe ziarna kawy i kakao,
- dietetyczna żywność specjalna
- oraz suplementy diety.
- Drugim sposobem jest indywidualna rejestracja lub rejestracja za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (art. 8 zarządzenia 248) – w przypadku pozostałych produktów – informuje MRiRW.
Kody ułatwią rejestrację
Dzięki liście kodów HS można określić, czy producent danej grupy podlega rejestracji indywidualnej czy rejestracji z rekomendacją przez właściwą inspekcję.
- Do nowego systemu zostaną przeniesione dane dotyczące aktywnych rejestracji. W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po 1 stycznia 2022 r. – dodaje resort rolnictwa.
Do 30 czerwca 2023 roku należy dokonać weryfikacji w nowym systemie pod kątem zgodności z przepisami.
Oznakowanie żywności
Przepisy, które obowiązują od 2022 roku uzupełniają te obowiązujące o etykietowaniu żywności eksportowanej do ChRL. Wprowadzono m.in. obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym oraz ograniczenie możliwości naklejania etykiet.
Źródło: MRiRW
Konferencja ministra Telusa w Skierniewicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?