Eksport żywności do Chin na nowych zasadach. Od 2022 roku zmieniły się oznakowania produktów

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Istotne jest, aby określić, czy producent danej grupy podlega rejestracji indywidualnej czy rejestracji z rekomendacją przez właściwą inspekcję.
Istotne jest, aby określić, czy producent danej grupy podlega rejestracji indywidualnej czy rejestracji z rekomendacją przez właściwą inspekcję. pixabay.com/PollyDot/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Od 2022 roku obowiązują nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chin. Wprowadzono m.in. dwa zarządzenia, które określają rejestrację eksportowanych produktów oraz zarządzają bezpieczeństwem w imporcie/eksporcie żywności.

Generalna Administracja Celna Chińskiej Republiki ludowej ustanowiła nowe zarządzenia. Zarządzenie nr 248 mówi o zasadach rejestracji podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność eksportowaną do Chin. Z kolei zarządzenie nr 249 mówi o bezpieczeństwie produktów, m.in. o obowiązku odpowiedniego etykietowania żywności.

Obowiązek rejestracji dla przedsiębiorców

Jak podają chińskie instytucje, zarejestrować muszą się wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność w zakresie produkcji, przetwórstwa lub magazynowania eksportowanej żywności. Z obowiązku zwolniono producentów dodatków do żywności i produktów powiązanych z żywnością.

Rejestracja na dwa sposoby

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina o dwóch sposobach rejestracji, w zależności od kategorii produktu.

To też może Cię zainteresować

Pierwszy sposób to rejestracja z rekomendacją właściwych inspekcji kraju z którego będzie wywożona żywność. Dotyczy ona 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka.

Do produktów wysokiego ryzyka należą:

  • mięso i jego produkty,
  • osłonki wędliniarskie,
  • produkty rybołówstwa,
  • produkty mleczarskie,
  • gniazda jaskółcze i ich produkty,
  • produkty pszczelarskie,
  • jaja i ich produkty,
  • tłuszcze i oleje jadalne,
  • pierogi i nadziewane makarony,
  • zboża jadalne,
  • przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słody,
  • świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone warzywa strączkowe,
  • przyprawy,
  • orzechy i nasiona,
  • suszone owoce,
  • surowe ziarna kawy i kakao,
  • dietetyczna żywność specjalna
  • oraz suplementy diety.

- Drugim sposobem jest indywidualna rejestracja lub rejestracja za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (art. 8 zarządzenia 248) – w przypadku pozostałych produktów – informuje MRiRW.

Kody ułatwią rejestrację

Dzięki liście kodów HS można określić, czy producent danej grupy podlega rejestracji indywidualnej czy rejestracji z rekomendacją przez właściwą inspekcję.

- Do nowego systemu zostaną przeniesione dane dotyczące aktywnych rejestracji. W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po 1 stycznia 2022 r. – dodaje resort rolnictwa.

Do 30 czerwca 2023 roku należy dokonać weryfikacji w nowym systemie pod kątem zgodności z przepisami.

Oznakowanie żywności

Przepisy, które obowiązują od 2022 roku uzupełniają te obowiązujące o etykietowaniu żywności eksportowanej do ChRL. Wprowadzono m.in. obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym oraz ograniczenie możliwości naklejania etykiet.

Źródło: MRiRW

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie