Generalna Administracja Celna Chińskiej Republiki ludowej ustanowiła nowe zarządzenia. Zarządzenie nr 248 mówi o zasadach rejestracji podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność eksportowaną do Chin. Z kolei zarządzenie nr 249 mówi o bezpieczeństwie produktów, m.in. o obowiązku odpowiedniego etykietowania żywności.
Obowiązek rejestracji dla przedsiębiorców
Jak podają chińskie instytucje, zarejestrować muszą się wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność w zakresie produkcji, przetwórstwa lub magazynowania eksportowanej żywności. Z obowiązku zwolniono producentów dodatków do żywności i produktów powiązanych z żywnością.
Rejestracja na dwa sposoby
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina o dwóch sposobach rejestracji, w zależności od kategorii produktu.
To też może Cię zainteresować
Pierwszy sposób to rejestracja z rekomendacją właściwych inspekcji kraju z którego będzie wywożona żywność. Dotyczy ona 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka.
Do produktów wysokiego ryzyka należą:
- mięso i jego produkty,
- osłonki wędliniarskie,
- produkty rybołówstwa,
- produkty mleczarskie,
- gniazda jaskółcze i ich produkty,
- produkty pszczelarskie,
- jaja i ich produkty,
- tłuszcze i oleje jadalne,
- pierogi i nadziewane makarony,
- zboża jadalne,
- przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słody,
- świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone warzywa strączkowe,
- przyprawy,
- orzechy i nasiona,
- suszone owoce,
- surowe ziarna kawy i kakao,
- dietetyczna żywność specjalna
- oraz suplementy diety.
- Drugim sposobem jest indywidualna rejestracja lub rejestracja za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (art. 8 zarządzenia 248) – w przypadku pozostałych produktów – informuje MRiRW.
Kody ułatwią rejestrację
Dzięki liście kodów HS można określić, czy producent danej grupy podlega rejestracji indywidualnej czy rejestracji z rekomendacją przez właściwą inspekcję.
- Do nowego systemu zostaną przeniesione dane dotyczące aktywnych rejestracji. W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po 1 stycznia 2022 r. – dodaje resort rolnictwa.
Do 30 czerwca 2023 roku należy dokonać weryfikacji w nowym systemie pod kątem zgodności z przepisami.
Oznakowanie żywności
Przepisy, które obowiązują od 2022 roku uzupełniają te obowiązujące o etykietowaniu żywności eksportowanej do ChRL. Wprowadzono m.in. obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym oraz ograniczenie możliwości naklejania etykiet.
Źródło: MRiRW
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat