5/10
Jeśli gotujemy warzywa, w szczególności korzeniowe, również...
fot. LubusHouska (pixabay.com)

Woda po gotowaniu warzyw

Jeśli gotujemy warzywa, w szczególności korzeniowe, również tej wody nie wylewajmy. To nic innego, jak wywar z warzyw, którego warto używać, np. następująco:
- wodę po warzywach można wykorzystać do gotowania zup,
- można w niej ugotować… makaron lub ryż,
- można nią podlewać rośliny doniczkowe oraz ogrodowe.

6/10
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz...
fot. Photopips (123rf.com)

Woda po ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz większą popularność. Warto się nią zainteresować ze względu na przyjemny, orzechowy smak i wartości odżywcze.

Niezwykłe właściwości ma woda po gotowaniu ciecierzycy, a także zalewa po ciecierzycy w puszcze. Jest ona nazywana aquafabą i doskonale zastępuje jajka – a dokładniej białko jaj. Wystarczy ją ubić za pomocą miksera, by otrzymać pianę, którą można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, musów itp., a nawet pieczenia bez. Można na niej smażyć omlety, naleśniki, dodawać do jarzynowych pasztetów itp.

Po ten zamiennik jajek sięgają przede wszystkim weganie, ale też osoby uczulone na białka jajek kurzych i dbające o linię. Ale wykorzystać może ją każdy.

7/10
Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po...
fot. TJENA (pixabay.com)

Woda po fasoli

Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po gotowaniu fasoli (a także zalewa z puszki), a to znacznie bardziej popularna roślina.

Przygotowuje się ją i wykorzystuje tak samo, jak wodę po ciecierzycy, czyli jako zamiennik białka jaj. Również ona bywa nazywana aquafabą. Bardziej wszechstronna jest woda po fasoli białej, bo po czerwonej będzie wpływała na kolor potrawy – choć w przypadku np. musu czekoladowego z aquafaby, może to być dodatkową zaletą.

8/10
Wodę po ogórkach kiszonych, zamiast wylewać, warto po prostu...
fot. gpointstudio (123rf.com)

Woda po ogórkach kiszonych

Wodę po ogórkach kiszonych, zamiast wylewać, warto po prostu wypić. Dostarcza ona m.in. wielu witamin (głównie C i z grupy B), minerałów i mikroelementów (w tym potas i magnez), a także cennych bakterii kwasu mlekowego. Jest uważana za tradycyjne remedium na kaca, ale ma szerokie korzystne działanie na organizm (m.in. poprawia pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wspomaga organizm po antybiotykoterapii). Uwaga: nie pijmy więcej niż 1/4 do 1/2 szklanki wody z ogórków dziennie.

Jeśli nie mamy ochoty na świeżą wodę z ogórków, ugotujmy zupę ogórkową z jej dodatkiem. Będzie znacznie bardziej wyrazista w smaku, ale i bardziej wartościowa.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Zobacz również

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc