Grzybów nie brakuje, w lasach nie tylko prawdziwki i rydze. Oto mądziak malinowy, jego zapach poczujesz z daleka

Katarzyna Zawada
Co to za grzyb i gdzie rośnie?
Co to za grzyb i gdzie rośnie? joltom - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26716481
Początek jesieni to czas, gdy od poranków w lasach roi się nie tylko od grzybów, ale i grzybiarzy, którzy mają nadzieję na pełne kosze. Nie brakuje prawdziwków, podgrzybków, czy też kurek, na drodze można jednak spotkać inne, niekiedy nieznane, gatunki. Jak wskazują leśnicy, wśród nich są takie, które z daleka mogą… odstraszać zapachem. Jak wygląda mądziak malinowy i czy grzyb nadaje się do spożycia?

Spis treści

Świat grzybów bywa fascynujący. Wśród „zwykłych” koźlaków i maślaków można natrafić na cuda natury. Wielu amatorów leśnych wycieczek zna grzyby zwane „kurczakami z lasu” lub „kozią brodą”, niektóre są jednak rzadkością i spotkanie z nimi może na długo utkwić w pamięci. Nie tylko ze względów wizualnych, ale też zapachowych.

Pachnie padliną? To mądziak malinowy!

Mądziak malinowy nie należy do popularnych krajowych gatunków, można jednak wpaść na niego w trakcie zbiorów. Co ciekawe, przypomina nieco okratka australijskiego, zwanego „palcami diabła”. Owocniki ciężko wychwycić, często drogę do nich wskazuje woń grzyba.

Zapach padliny można wyczuć już z daleka. Czasami jest nawet tak silny, że dużo łatwiej można wyczuć jego obecność, niż odnaleźć owocniki grzybów, informuje w mediach społecznościowych Nadleśnictwo Świerklaniec.

Nietypowy grzyb przyciąga muchy. Jak wygląda?

O ile dla człowieka zapach jest odpychający, w przyrodzie stanowi wabik. Woń psującego się mięsa przyciąga muchy, które spożywają śluz wraz z zarodnikami. Owady, które odlatują, roznoszą zarodniki i w ten sposób sprzyjają ekspansji grzybów.

Muchy wchodzą na szczyt śmierdzącego grzyba i jedzą śluz wraz z zarodnikami. A w zasadzie to nie tylko jedzą - zarodniki przyklejają się do całego ciała owada, czytamy w jednym z postów.

Wygląd mądziaka malinowego jest charakterystyczny. Na początku pojawia się jajo, z którego przebija się owocnik. Ma postać palca o biało-malinowej barwie. Na czubku często pojawia się zielonkawy śluz, to tam kryją się zarodniki. Grzyby można spotkać na łąkach, w parkach, niekiedy w lasach, czasem nawet na działkach. Należy do niejadalnych, trudno sobie jednak wyobrazić, żeby ktoś chciał go próbować po bliskim powąchaniu okazu.

Źródło: Lasy Państwowe

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro