Cukinia i jej właściwości zdrowotne
Cukinia, kabaczek i patison są bogate w karotenoidy, w tym beta-karoten, a także witaminy A, C, E, K, PP, B1, B2, B6 i kwas foliowy. Dostarczają też cennych minerałów, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk. Ta bogata mieszanina witamin i minerałów nadaje im duże znaczenie w diecie i lecznictwie. Dodatkowo warzywa te są lekkostrawne i mają właściwości zasadotwórcze.
Największe zapotrzebowanie na wodę cukinia, kabaczek i patison mają w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców
GIORIN: Od początku XXI w. powierzchnia upraw cukinii wzrosła ponad 100-krotnie (obecnie ponad 500 ha, również w uprawie pod osłonami).
Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego (powinien się zawierać w zakresie pH 6,0-7,2). Do uprawy cukinii, kabaczka i patisona najlepsze są stanowiska nasłonecznione i osłonięte od wiatru.