Spis treści
Kiedy zbierać pigwę?
Pigwa przywędrowała do Polski z Azji w formie krzewu lub niewielkiego drzewka. Kwitnie w maju, a jej owoce nabierają rumieńców na jesień. We wrześniu dojrzewają i mają początkowo zieloną barwę, w październiku zmieniają ją na żółtą i są gotowe do zerwania. Doświadczeni ogrodnicy twierdzą, że najlepiej zrobić to po pierwszych przymrozkach, gdy roślina nieco traci na goryczy. Pierwsze zbiory są już dostępne w sprzedaży.
Czy pigwę można jeść na surowo?
Owoce pigwy mają cierpki, nieco kwaśny smak, nie spożywa się ich na surowo. W nasionach znajdują się trujące związki, które spożyte w nadmiernych ilościach mogą zaszkodzić. Choć eksperci twierdzą, że miąższ i skórka nadają się do jedzenia zarówno przed, jak i po obróbce, wielu jednak przezornie wybiera pigwę w przetworach lub napojach.
Nie pomyl pigwy z pigwowcem
Pigwa wydaje charakterystyczne owoce – kształtem są jak jabłka, kolorem jak cytryna. Mają słuszne rozmiary, twardą skórkę i ziarnisty środek. Czasem jednak pojawiają się one w znacznie mniejszej wersji. Warto wiedzieć, że to owoce pigwowca. Te są z kolei bardziej zaokrąglone i rozmiarem pasują do moreli.
Właściwości pigwy. Dobra nie tylko na odporność
Zebrane owoce w odpowiednio chłodnym pomieszczeniu, np. spiżarni czy piwnicy, mogą poleżeć kilkanaście dni. Warto jednak dobrze zabezpieczyć owoce przed gryzoniami. Pełne skrzynki lub wiaderka można wykorzystać na przetwory lub syropy. W jesienne dni pigwa wzbogaci herbatę podobnie jak cytryna – nie tylko smakowo, ale także jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Posiada szereg witamin i minerałów, wpływa na odporność, reguluje trawienie, łagodzi kaszel, ma właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne.
Oto, co zrobisz z owoców pigwy. Zobacz przepisy
Sok z pigwy, owoce w cukrze, nalewka, dżem, syrop – to najbardziej znane sposoby na wykorzystanie intensywnie żółtej pigwy. W procesie obróbki smak pigwy nieco się zmienia, dalej pozostaje kwaskowa, ale nabiera nieco słodkości. Jak więc zabrać się za jesienne przetwory?
Sok, nalewka a może syrop?
Sok z pigwy najczęściej przygotowuje się w formie gotowanej. Pokrojone owoce łączymy z cukrem i wodą, gotujemy aż do miękkości. Po godzinie zlewamy część płynną przez sitko do słoików.
Syrop z pigwy może wykonać każdy. Wystarczy 1 kg owoców i 1 kg cukru. Pokrojone kawałki umieszczamy w słoiku, zasypujemy białymi drobinkami i odstawiamy w suche miejsce na kilka dni. Powstały syrop można rozlać do mniejszych butelek i zapasteryzować.
Nieco więcej pracy trzeba włożyć w wykonanie nalewki. Dobrze mieć duży słój, najlepiej o pojemności 2 litrów. Kilogram pigwy kroimy na mniejsze części, usuwając gniazda nasienne. Owoce zasypujemy na przemian 0,5 kg cukru. Odstawiamy na 5 dni w chłodne miejsce, codziennie mieszając, by rozpuściły się drobinki. Po tym czasie zalewamy mieszankę 0,5 l wódki. Niektórzy od razu wlewają do tego spirytus, część stawia na macerację. O co chodzi? Najpierw na bazie owoców powstaje nalewka z wódki. Całość odpoczywa ok. 30 dni, następnie zlewa się nalewkę, a do pozostałych owoców dodaje 0,5 l spirytusu. Taka kombinacja leżakuje ok. dwóch tygodni. Ostatnim krokiem jest połączenie dwóch nalewek, przefiltrowanie i rozlanie do butelek. Dla smaku można dodać miodu lub soku z cytryny.
Pigwa na słodko lub do herbaty
Pigwę do herbaty robi się podobnie jak sok. Pokrojone owoce zamykamy z cukrem w słoiku i czekamy, aż zmiękną. Po tym czasie przekładamy całość do garnka, gotujemy i przekładamy do słoików. Mikstura powinna się pasteryzować kilkanaście minut do góry dnem.
Większość przepisów to tak naprawdę połączenie pigwy z cukrem, tylko w różnych formach obróbki. Dżem nie wniesie nic nowego na liście produktów, zmienia się jedynie forma przygotowania. 500 g owoców kroimy na małe kawałeczki, zalewamy 0,5 l wody, trzema szklankami cukru i gotujemy, aż konsystencja stanie się gęsta. Niektórzy dla smaku dodają wanilię lub sok z cytryną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat