Liście, pestki i ogonki – nie wyrzucaj tych części owoców! Zobacz, co zrobić z pozostałościami czereśni, malin i truskawek

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Od dziś nie wyrzucaj ogonków, liści i pestek. Niektóre z nich mają działania prozdrowotne.
Od dziś nie wyrzucaj ogonków, liści i pestek. Niektóre z nich mają działania prozdrowotne. GettyImages/Aga Bak
Owoce lata kuszą smakiem, zapachem i kolorem. Z chęcią sięgamy po soczyste truskawki, jędrne czereśnie, pachnące maliny, lada moment rozpocznie się wysyp wiśni i śliwek. Skupiamy się na miąższu, a często zapominamy o innych częściach. Ogonki? Liście? Pestki? Odruchowo lądują w koszu. Okazuje się, że to, co traktujemy jako odpadki, może mieć korzyści dla naszego organizmu.

Spis treści

Właściwości pestek, liści i ogonków letnich owoców. One mają moc!

Mało kto wie, że praktycznie każda część kupowanych przez nas owoców może mieć zastosowanie w kuchni i działanie prozdrowotne. Machinalnie odrywamy ogonki, usuwamy pestki i cieszymy się smakiem miąższu. Zachowując pozostałe części, możemy z nich zrobić użytek.

Zobacz, jak możesz wykorzystać resztki owoców w kuchni:

Liście malin i jeżyn – zrób z nich napar. Na co pomaga?

Maliny lub jeżyny w środku lata to obowiązkowa przekąska. Dostarczają wielu witamin i składników odżywczych. Kojarzymy je z owocami, warto jednak sięgnąć po liście i to jeszcze przed owocowaniem. Herbata z liści malin może pomóc w infekcjach, dolegliwościach jelitowych, wiele ciężarnych sięga po nią na wywołanie porodu. Z kolei napar z liści jeżyn nie tylko obniża ciśnienie, ale też łagodzi podrażnienia gardła i bolesne miesiączki.

Sezon na truskawki trwa – nie odrywaj szypułki

Nie ma wakacji bez truskawek. Trwa na nie boom, wielu wciąż kupuje je garściami i nie wyobraża sobie lata bez tego smaku. Zazwyczaj myjąc owoce, obrywamy ich szypułki. To mylna praktyka. Szypułki można spożywać, co więcej, są doskonałym źródłem chlorofilu. Podobnie liście mają swoje prozdrowotne właściwości. Napar pomaga leczyć anemię i choroby układu moczowego.

Nasi przodkowie wykorzystywali ziele truskawek w postaci naparów do leczenia biegunek, a zewnętrznie (na skórę i błony śluzowe) jako środek przeciwzapalny, przekazuje Marta Siesicka-Osiak, stronazdrowia.pl.

Nie tylko miąższ z czereśni i wiśni jest dobry dla zdrowia

Czereśnie i wiśnie na pierwszy rzut oka można pomylić, jednak ich smak i barwa różnią się po dokładnym przyjrzeniu. Czereśnie pojawiają się wcześniej, urokiem wiśni możemy cieszyć się w środku wakacji.

W przypadku czereśni każda część może zostać zagospodarowana. Od lat farmakologia i kosmetologia korzystają z ich właściwości. Pestki, które w mniemaniu wielu z nas, są zbędne, wykorzystuje się do tworzenia olejów. Z kolei na ciepło można przygotować z nich okłady, pomagają niwelować bóle stawów czy brzucha. Trzeba wcześniej stworzyć coś na wzór poduszki, włożyć pestki do materiału i podgrzać w piekarniku. Nie bez znaczenia są ogonki.

Zawarte w nich przeciwutleniacze takie, jak antocyjany, działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Ze względu na zawartość potasu ogonki z czereśni regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, niwelują obrzęki oraz działają uspokajająco, informuje Monika Góralska, stronazdrowia.pl.

Liście wiśni zaparzone w formie herbaty mogą niwelować bóle reumatyczne i działać na układ pokarmowy. Napary można kupić jako gotowy produkt lub przygotować samemu. Wystarczy zebrać świeże liście, przefermentować i poddać suszeniu.

Olej z pestek śliwek. Niektórzy twierdzą, że jest trujący

Lekarze i dietetycy przypominają, że kupując śliwki, trzeba uważać na ich pestki. Zawierają trującą amigdalinę, jednak sięgając po przetworzony produkt, np. olej z pestek śliwki, ryzyko zatrucia jest niskie. Poziom substancji jest bowiem niższy niż w surowej wersji i nie ma zagrożenia dla zdrowia.

Zobacz, jak możesz wykorzystać resztki owoców w kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.