Minister Siekierski w Berlinie: Przejście na zrównoważoną produkcję musi być odpowiednio kompensowane producentom rolnym

OPRAC.: Redakcja Strefy Agro
Przed rolnictwem szereg wyzwań. Zrównoważona produkcja musi zapewniać opłacalność.
Przed rolnictwem szereg wyzwań. Zrównoważona produkcja musi zapewniać opłacalność. pixabay.com/_Alicja_
Przejście na zrównoważoną produkcję musi zostać „odpowiednio kompensowane producentom rolnym” - ocenił Czesław Siekierski, minister rolnictwa i rozwoju wsi podczas Globalnego Forum Żywności i Rolnictwa w Berlinie. Opłacalność produkcji rolnej jest warunkiem powodzenia transformacji systemów żywnościowych - dodał szef polskiego resortu odwiedzając jednocześnie targi Grüne Woche.

Spis treści

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski reprezentował Polskę podczas Globalnego Forum Żywności i Rolnictwa w Berlinie. Tegoroczne hasło forum to „Systemy żywnościowe dla naszej przyszłości: połączenie sił na rzecz wyeliminowania głodu na świecie”.

Siekierski uczestniczył m.in. w sesji "Promowanie zrównoważonej produkcji".

- Przejście na zrównoważoną produkcję musi być odpowiednio kompensowane producentom rolnym. Opłacalność produkcji rolnej jest warunkiem powodzenia transformacji systemów żywnościowych i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego – podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa.

Rolnictwo poddane próbie zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego

Siekierski zwrócił uwagę na to, że w ostatnich latach mieliśmy do czynienia z serią nieprzewidzianych, silnych wstrząsów na globalnym rynku żywności, spowodowanych pandemią COVID-19, wystąpieniem ekstremalnych zjawisk pogodowych oraz wojnami.

Zaznaczył, że zakłócenia funkcjonowania rynków rolnych zagrażają utrzymaniu równowagi w systemie żywnościowym, stwarzają ryzyko dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego i ograniczają możliwości włączania się sektora rolnego w realizację ambitnych celów środowiskowych i klimatycznych.

Podkreślił, że nadrzędnym celem rolnictwa jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego dla rosnącej populacji świata. Oznacza to, że potrzebne jest zrównoważone, a jednocześnie wysoce wydajne rolnictwo, które z jednej strony chroni zasoby naturalne, a z drugiej wykorzystuje możliwości oferowane przez bioenergię i biogospodarkę. Jednocześnie dodał, że w podejmowanych działaniach należy zadbać o równowagę między celami środowiskowo-klimatycznymi a odpowiednim poziomem produkcji żywności.

Rolnictwo musi być konkurencyjne i innowacyjne

Szef polskiego resortu rolnictwa zaznaczył, że zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego nie będzie możliwe, jeśli rolnictwo nie będzie efektywnym dostawcą wysokiej jakości żywności oraz jeżeli nie będzie konkurencyjne i innowacyjne. Zwrócił uwagę na wykorzystanie innowacji, nowych technologii oraz lepszych praktyk produkcji rolnej, które mogą zmniejszyć presję na środowisko, zwiększając zdolności produkcyjne i wydajność.

Targi Zielony Tydzień 2024 w Berlinie

Jednocześnie w Berlinie do 28 stycznia trwają targi Zielony Tydzień (Grüne Woche), uważane za wiodące wydarzenie w branży rolno-spożywczej w Europie. Minister w sobotę odwiedzał stoiska z polską żywnością i uczestniczył w uroczystości zorganizowanej z okazji 30. jubileuszu obecności województwa kujawsko-pomorskiego na targach.

Siekierski podkreślił, że długoletnia obecność na berlińskich targach świadczy o tym, że rolnicy z województwa kujawsko-pomorskiego są dobrymi gospodarzami i managerami. "Na ręce Marszałka województwa kujawsko-pomorskiego przekazuję gratulacje dla tego regionu za wieloletnią obecność i aktywność na targach w Berlinie. Rolnictwo w województwie kujawsko-pomorskim może uchodzić za wzór do naśladowania" - zaznaczył.

W konferencji zorganizowanej z okazji 14. Globalnego Forum Żywności i Rolnictwa (GFFA) wzięli udział ministrowie ds. rolnictwa z ponad 70 państw z całego świata oraz przedstawiciele kilkunastu organizacji międzynarodowych.

Spotkanie zakończyło się wydaniem wspólnego komunikatu. Ministrowie określili w nim swoją postawę wobec problemu głodu na świecie. Przyjęli zobowiązania w czterech obszarach - promowaniu zrównoważonej produkcji, wspieraniu odpornych i zrównoważonych łańcuchów dostaw, ograniczeniu strat i marnotrawstwa żywności oraz wzmocnieniu grup szczególnie wrażliwych społecznie.(PAP)

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera