Poznaj korzystne właściwości zawartości domowej spiżarni oraz jej zastosowanie w codziennej diecie. Szczegóły poniżej.
Kiszona kapusta - zastosowanie
Kiszoną kapustę można jeść na surowo, w formie surówek, dodatku do kanapek, farszu krokietów lub pierogów, składnik zup - kapuśniaku, kwaśnicy.
Jak zrobić domową kiszoną kapustę? To nic trudnego, o czym piszemy tu:
Ile soli potrzeba na 10 albo 20 kg kapusty? Domowe kiszenie kapusty według przepisu babci
Jabłka same w sobie należą do najpopularniejszych owoców spożywanych właśnie zimą dzięki ich szerokiej dostępności. Jedzone surowe, w postaci musów czy szarlotki, mogą stać się również podstawą octu jabłkowego.
Potrzebne są tylko jabłka, woda i ocet.
Co zrobić z nadmiarem jabłek? Przepis na ocet jabłkowy z obierek lub całych owoców. Wykorzystaj resztki, nie wyrzucaj
Jak przechowywać cebulę i czosnek
Cebula i czosnek powinny zaschnąć przed przechowywaniem. Potem wymagają małej wilgotności powietrza i temperatury w granicach 1-7°C. Dobrze będą się czuły w altanach. Cebule związane w pęczki a czosnek w warkoczach możemy trzymać na przewiewnych strychach
Jak i gdzie przechowywać ziemniaki zimą? Jest kilka sposobów na warzywa korzeniowe