Spis treści
Skarby prosto ze spiżarni, które służą zdrowiu
Zdrowa żywność zaczyna się na polu, przydomowej grządce czy działce. Własne zbiory gwarantują nam wiedzę o sposobie uprawy. Wiemy, jakich środków biologicznych czy chemicznych użyliśmy, w jakich warunkach rosła marchewka, cebula czy buraki.
Żywność ekologiczna w sklepach jest droższa od tej uprawianej konwencjonalnie, ale wystarczy kawałek ziemi czy balkon, by przynajmniej niektóre warzywa albo owoce mieć własnej produkcji. Wówczas kosztują grosze.
Warto zaznaczyć, że żywność, która nie ma oznaczenia eko, nie jest szkodliwa, rolnicy muszą spełniać szereg wymogów, a produkty, które trafiają do sprzedaży – normy jakościowe, instytucja taka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kontroluje jakość żywności na wszystkich etapach obrotu.
W Polsce szczególnie popularne są kiszonki, suszone owoce czy warzywa, przechowywane zimą cebula i czosnek. Ich spożywanie ma sporo zalet, podobnie jak naturalnych soków czy syropów z cebuli albo czosnku. Jakie niosą korzyści? Wiele z nich działa:
- bakteriobójczo,
- wspomagająco w pracy jelit,
- poprawia krążenie,
- obniża cholesterol.
Zastosowanie, porady przygotowania i przechowywania znajdziesz w galerii:
Kiszona kapusta to samo zdrowie. Jakie ma właściwości?
W beczce albo słoikach domowej piwnicy czy spiżarni kryje się prawdziwy skarb za grosze. Kiszona kapusta korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz nasz układ odpornościowy. Zawdzięczamy to bakteriom kwasu mlekowego, które wytwarza się podczas fermentacji i rozkładu cukrów. Zawierają m.in. witaminę C, magnez, potas żelazo i wapń oraz probiotyki.
Jako profilaktyka chorób układu pokarmowego, pomaga zachować właściwą florę bakteryjną jelit. Odchudzasz się albo zmagasz się z zaparciami? Także sięgnij po kiszoną kapustę, bo jest źródłem błonnika. Wspiera tych, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu.
Korzystnie jest pić sok z kiszonej kapusty, ponieważ usuwa szkodliwe substancje z naszego organizmu, czyli działa detoksykująco. Zawartość witaminy C w soku czy samej kapuście sprawia, że warto po nią sięgać w okresie przeziębień. Wzmocni naszą odporność.
Ocet jabłkowy, gdy chcesz zgubić kilogramy
Ocet jabłkowy jest efektem fermentacji jabłek lub soku z tych owoców. Zawiera antyoksydanty, bakterie probiotyczne i witaminy (C oraz z grupy B), a także makro- i mikorelementy (takie jak potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo).
Octowi przypisuje się właściwości antybakteryjne, a także:
- oddziaływanie na obniżenie poziomu cukru we krwi,
- poprawianie pracy serca,
- wspomaganie odchudzania.
Cebula i czosnek nie tylko na kaszel
Nie są produktami lekkostrawnymi, aromat też może być zniechęcający, jednak spożywane z rozwagą należą do listy skarbów z domowych zasobów. Szeroko znane są ich właściwości cebuli i czosnku to m.in.
- działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne,
- wpływ na poprawę krążenia krwi,
- obniżenie poziomu cholesterolu.
Cebula zwyczajna właściwości bakteriobójcze traci po ugotowaniu. Zachowuje natomiast inne korzystne działania: hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym, składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy), w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. Dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego, wskazuje Centrum Doradztwa Rolniczego w broszurze na temat ziół i roślin przyprawowych.
Czosnek również niesie ze sobą wiele korzystnych działań. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze.
Domowe soki z aronii i innych owoców
Zebrane latem owoce przerabiamy m.in. na soki i bardzo słusznie. Zimą to znakomity dodatek do herbaty. Przykładowo aronia to bogactwo antyoksydantów, owoc bogaty m.in. w błonnik, witaminy C, B2, B3, B9 oraz E, kwas foliowy, żelazo, wapń. Aronia:
- opóźnia proces starzenia się,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- obniża ciśnienie,
- pomocna w chorobach oczu.
Korzystaj z domowych przetworów na przykład robionych z przepisu babci, bo znasz ich skład, proporcje, a to zdrowsze i tańsze rozwiązanie.
Chrzan, koper, bazylia na kaszel i trawienie
Chrzan rośnie w wielu polskich ogródkach, choć jego wykorzystanie kończy się często na dodaniu do zapraw z ogórkami albo tarty na Wielkanoc. Tymczasem po chrzan warto sięgać przy:
- uciążliwym kaszlu,
- zapaleniu oskrzeli,
- przy anemii,
- zaburzeniach trawienia,
- chronicznym katarze,
- chorobach reumatycznych,
- przy schorzeniach wątroby oraz dróg żółciowych (z wyjątkiem marskości wątroby).
Koper to kolejny król popularności warzywnych grządek. Jest bardzo zasobny w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A, witaminę D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C.
Ta popularna roślina po pierwsze działa lekko uspokajająco, po drugie wpływa korzystnie na proces trawienia i po trzecie delikatnie obniża ciśnienie krwi. Na tym nie koniec. Koperek jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią, w bezsenności i nieżycie górnych dróg oddechowych.
Jeśli w twoich zbiorach znajduje się bazylia, doceń, bo wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót