Spis treści
Pod nazwą grillowa, na ruszt, weekendowa albo klasycznie – śląska czy zwyczajna. Kiełbasy pod takimi nazwami czekają w sklepowych lodówkach, by kupić je na grilla. Zanim zachwyci nas apetycznie wyglądająca skórka, a opakowanie wyląduje w koszyku, przyjrzyjmy się składowi produktu.
Kiełbasa na grilla. Cena nie zawsze czyni cuda
Na początku sezonu grillowego wybraliśmy się do jednego w popularnych marketów, by sprawdzić, jakie wędliny oferuje się klientom. Kiełbasa śląska na ruszt w opakowaniu o wadze 0,6 kg w promocji kosztuje niewiele i choć cena atrakcyjna, to skład już niekoniecznie.
Ta kiełbasa wieprzowo-drobiowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona ma bardzo długi skład:
surowce wieprzowo-drobiowe 70% (w tym mięso wieprzowe 44%, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 26%), woda, skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, sól, błonniki roślinne: bambusowy, pszenny bezglutenowy, sojowy izolat białka sojowego, stabilizatory: E451, E450, E452, E508, E262, substancja zagęszczająca: E407, emulgatory: E471, E472c, przeciwutleniacze: E301, E316, glukoza, przyprawy (zawierają gorczycę), cukier, wzmacniacz smaku: E621, aromaty, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: E250, osłonka jadalna: jelito wieprzowe
Sporo się tutaj dzieje i już na tym etapie powinniśmy poczuć niepokój. Oczywiście wszystkie składniki są dopuszczone do wykorzystania w produkcji żywności, ale nie oznacza to jednak, że korzystnie wpłyną na nasz układ trawienny.
Kiełbasa śląska od innego producenta w opakowaniu 735 g też kusi klientów. Tym razem to kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Skład nieco krótszy od poprzedniej:
mięso wieprzowe (67%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizator: E451, białko wieprzowe kolagenowe, substancja zagęszczająca: E407, glukoza, przeciwutleniacze: E301, E315, ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: E621, E631, przyprawy, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca: E250, Produkt w jelicie wieprzowym
Kolejny producent oferuje kiełbasę oznaczoną, jako zawierającą 100% mięsa. Jest to kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona, w osłonce wieprzowej jadalnej. Skład wyjątkowo krótki:
mięso wieprzowe (100 g produktu otrzymano ze 100 g mięsa wieprzowego), sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, błonnik pszenny bezglutenowy, białko wieprzowe, susz z owoców aceroli.
Taka kiełbasa będzie najlepsza na grilla. 3 najważniejsze zasady
Jak sami widzicie, zawartość wędliny, którą kupujemy na ruszt, może bardzo różnić się od siebie – zarówno składem, jak i ceną. Tę dość często determinuje jakość.
- Im krótszy skład produktu, tym lepiej. Najlepiej, by było tam mięso, tłuszcz, przyprawy. Nie powinno być w nim wzmacniaczy, jak skrobia ziemniaczana oraz glutaminian monosodowy.
- Zasada numer dwa mówi o tym, że kiełbasa z mniejszą ilością wody, typu krakowska czy kabanosy, mniej sprawdzi się na grillu, bo szybko zrobi się bardzo sucha. Praktycy podpowiadają, by wybierać kiełbasy typu śląska czy biała.
- Pod względem rozdrobnienia najlepiej sięgać po kiełbasy średnio rozdrobnione.
Gdzie kupić dobrej jakości kiełbasę?
Już w trakcie świąt wielkanocnych przedstawiciele branży rolnej, producentów i przetwórców żywności apelowali do konsumentów, by nie kierowali się tylko ceną, ale przede wszystkim pochodzeniem produktów i ich składem. Przekonywali do zakupów w małych, lokalnych sklepach mięsnych, by w ten sposób wesprzeć tych, którym trudno konkurować z sieciami, nierzadko narzucającymi producentom niekorzystne warunki zakupy.
W apelu wystosowanym m.in. przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP zachęcano do zastanowienia się, czy nie lepiej kupić mniej, ale produktu lepszej jakości. W ten sposób możemy ograniczyć marnowanie żywności kupowanej „na górkę”.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!