Jakiej kiełbasy nie wybierać na grilla, a która będzie najlepsza? Zajrzyj na etykietę ze składem wędliny

Agata Wodzień-Nowak
Planujesz w weekend grillowanie? Wybieraj świadomie produkty, które trafią na ruszt, a potem stół.
Planujesz w weekend grillowanie? Wybieraj świadomie produkty, które trafią na ruszt, a potem stół. pixabay, PK, AGW
Wiosenne i letnie weekendy w Polsce pachną grillem. Powoli, nieśmiało rozpoczyna się sezon na grillowanie, które uskuteczniamy w weekendy, a na ruszt najczęściej trafiają kiełbasa i karkówka, boczek i szaszłyki. Postanowiliśmy przyjrzeć się składom kiełbas tak chętnie kupowanych na grilla. Istnieją proste zasady, które pozwolą wybrać najlepszą wędlinę.

Spis treści

Pod nazwą grillowa, na ruszt, weekendowa albo klasycznie – śląska czy zwyczajna. Kiełbasy pod takimi nazwami czekają w sklepowych lodówkach, by kupić je na grilla. Zanim zachwyci nas apetycznie wyglądająca skórka, a opakowanie wyląduje w koszyku, przyjrzyjmy się składowi produktu.

Kiełbasa na grilla. Cena nie zawsze czyni cuda

Na początku sezonu grillowego wybraliśmy się do jednego w popularnych marketów, by sprawdzić, jakie wędliny oferuje się klientom. Kiełbasa śląska na ruszt w opakowaniu o wadze 0,6 kg w promocji kosztuje niewiele i choć cena atrakcyjna, to skład już niekoniecznie.

Ta kiełbasa wieprzowo-drobiowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona ma bardzo długi skład:

surowce wieprzowo-drobiowe 70% (w tym mięso wieprzowe 44%, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 26%), woda, skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, sól, błonniki roślinne: bambusowy, pszenny bezglutenowy, sojowy izolat białka sojowego, stabilizatory: E451, E450, E452, E508, E262, substancja zagęszczająca: E407, emulgatory: E471, E472c, przeciwutleniacze: E301, E316, glukoza, przyprawy (zawierają gorczycę), cukier, wzmacniacz smaku: E621, aromaty, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: E250, osłonka jadalna: jelito wieprzowe

Sporo się tutaj dzieje i już na tym etapie powinniśmy poczuć niepokój. Oczywiście wszystkie składniki są dopuszczone do wykorzystania w produkcji żywności, ale nie oznacza to jednak, że korzystnie wpłyną na nasz układ trawienny.

Kiełbasa śląska od innego producenta w opakowaniu 735 g też kusi klientów. Tym razem to kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Skład nieco krótszy od poprzedniej:

mięso wieprzowe (67%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizator: E451, białko wieprzowe kolagenowe, substancja zagęszczająca: E407, glukoza, przeciwutleniacze: E301, E315, ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: E621, E631, przyprawy, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca: E250, Produkt w jelicie wieprzowym

Kolejny producent oferuje kiełbasę oznaczoną, jako zawierającą 100% mięsa. Jest to kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona, w osłonce wieprzowej jadalnej. Skład wyjątkowo krótki:

mięso wieprzowe (100 g produktu otrzymano ze 100 g mięsa wieprzowego), sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, błonnik pszenny bezglutenowy, białko wieprzowe, susz z owoców aceroli.

Taka kiełbasa będzie najlepsza na grilla. 3 najważniejsze zasady

Jak sami widzicie, zawartość wędliny, którą kupujemy na ruszt, może bardzo różnić się od siebie – zarówno składem, jak i ceną. Tę dość często determinuje jakość.

  1. Im krótszy skład produktu, tym lepiej. Najlepiej, by było tam mięso, tłuszcz, przyprawy. Nie powinno być w nim wzmacniaczy, jak skrobia ziemniaczana oraz glutaminian monosodowy.
  2. Zasada numer dwa mówi o tym, że kiełbasa z mniejszą ilością wody, typu krakowska czy kabanosy, mniej sprawdzi się na grillu, bo szybko zrobi się bardzo sucha. Praktycy podpowiadają, by wybierać kiełbasy typu śląska czy biała.
  3. Pod względem rozdrobnienia najlepiej sięgać po kiełbasy średnio rozdrobnione.

Gdzie kupić dobrej jakości kiełbasę?

Już w trakcie świąt wielkanocnych przedstawiciele branży rolnej, producentów i przetwórców żywności apelowali do konsumentów, by nie kierowali się tylko ceną, ale przede wszystkim pochodzeniem produktów i ich składem. Przekonywali do zakupów w małych, lokalnych sklepach mięsnych, by w ten sposób wesprzeć tych, którym trudno konkurować z sieciami, nierzadko narzucającymi producentom niekorzystne warunki zakupy.

W apelu wystosowanym m.in. przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP zachęcano do zastanowienia się, czy nie lepiej kupić mniej, ale produktu lepszej jakości. W ten sposób możemy ograniczyć marnowanie żywności kupowanej „na górkę”.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro