Mija 20 lat od wstąpienia Polski w UE. Ile pieniędzy trafiło w tym czasie na rolnictwo i wieś?

OPRAC.: Redakcja Strefy Agro
„Pomimo wielu wyzwań i pojawiających się trudności bilans 20 lat obecności polskiego rolnictwa i obszarów wiejskich w UE wypada zdecydowanie korzystnie” - ocenia Plewa
„Pomimo wielu wyzwań i pojawiających się trudności bilans 20 lat obecności polskiego rolnictwa i obszarów wiejskich w UE wypada zdecydowanie korzystnie” - ocenia Plewa unsplash.com/Ben Seymour
Na liście największych korzyści branży rolnej z przystąpienia Polski do UE pojawia się unowocześnienie rolnictwa, wzrost dochodów rolników, dostęp do unijnego rynku, sukcesy w eksporcie żywności. Przez ostatnie 20 lat, dzięki przystąpieniu do Unii Europejskiej, polska wieś i rolnictwo zyskały 78 mld euro. Wyzwaniem stała się ochrona środowiska.

Spis treści

Ile pieniędzy trafiło na rolnictwo i wieś od wejścia Polski do UE?

Od maja 2004 r. do lutego 2024 r., Polska otrzymała z UE transfery finansowe przekraczające 243 mld euro, z czego 78 mld euro przeznaczono na wsparcie wsi i rolnictwa. W tym 50 mld euro stanowiły dopłaty bezpośrednie, 26 mld euro posłużyło finansowaniu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW), a 1,8 mld euro przeznaczono na interwencje rynkowe.

Środki ze Wspólnej Polityki Rolnej, łącznie z pozostałymi funduszami UE i dofinansowaniem krajowym, wpłynęły na wzrost konkurencyjności rolnictwa, dochodów rolniczych i poprawę jakości życia na wsi - podkreślił Jerzy Plewa, ekspert Team Europe Direct (grupa ekspercka utworzona przy Przedstawicielstwie KE w Polsce), a wcześniej Dyrektor Generalny w Komisji Europejskiej, (Dyrekcja ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich).

Trwa głosowanie...

Jak oceniasz 20 lat Polski w UE dla naszego rolnictwa?

Mity o zacofaniu polskiego rolnictwa

Jerzy Plewa przypomina, że zanim Polska wstąpiła do UE, dość powszechne były mity o zacofaniu polskiego rolnictwa w stosunku do innych krajów UE, ale także w porównaniu do naszych sąsiadów z Czech, czy Słowacji. Wielu ekspertów było przekonanych, że polskie rolnictwo w UE sobie nie poradzi, a zachodnie produkty rolno-spożywcze zaleją polski rynek, wypierając krajową żywność.

Do takiej sytuacji nie doszło, na co wpłynął postęp w polskim sektorze rolno-spożywczym, szczególnie w pierwszych latach naszego członkostwa w UE, twierdzi Plewa. Zaznacza, że obecnie Polska ma jeden z najnowocześniejszych sektorów przetwórstwa w Europie, co przełożyło się na atrakcyjność polskich produktów.

Rozwój eksportu polskiej żywności

Wartość eksportu polskiego sektora rolno-spożywczego w 2023 roku osiągnęła 51,8 mld euro, co stanowi ponad 11-krotny wzrost w porównaniu do okresu przed akcesją. Polska jest liderem w produkcji i eksporcie wielu produktów rolnych, w tym drobiu, owoców, warzyw, buraków cukrowych, zbóż i mleka. Eksport mięsa drobiowego, wołowiny, produktów mleczarskich oraz zbóż świadczy o silnym powiązaniu polskiego rolnictwa z rynkami zewnętrznymi.

Dodatnie saldo handlowe przekroczyło 18,6 mld euro i jest czterokrotnie wyższe niż cały eksport rolno-spożywczy przed członkostwem - zauważył ekspert.

Według Plewy, rozwój eksportu żywności był możliwy m.in. dzięki modernizacji gospodarstw rolnych i unowocześnieniu przetwórstwa rolno-spożywczego przy wykorzystaniu środków unijnych. W wielu branżach produkcji, jak np. drobiu, owoców (w tym przede wszystkim jabłek) i warzyw, buraków cukrowych, zbóż i mleka, Polska należy do ścisłej czołówki europejskiej.

Z produkcją drobiu, przekraczającą 3 mln ton rocznie, Polska jest największym producentem i drugim w Europie oraz czwartym na świecie eksporterem. Polska eksportuje ponad 80 proc. krajowej wołowiny i 53 proc. mięsa drobiowego, ponad 30 proc. produktów mleczarskich. W 2023 roku wyeksportowaliśmy ponad 13 mln ton zbóż - wylicza rozmówca PAP.

„Te spektakularne sukcesy eksportowe świadczą o wysokim powiązaniu polskiego rolnictwa z rynkami zewnętrznymi i o korzyściach, jakie czerpie polski sektor rolno-spożywczy, funkcjonując w jednolitym rynku” - ocenia Plewa.

Przyszłość UE to wyzwania klimatyczne

Plewa zwraca uwagę na wyzwania, jakie stoją przed polskim rolnictwem, w tym zmiany klimatyczne i konieczność dalszej modernizacji. Strategia „Od pola do stołu” wymaga inwestycji w technologie przyjazne środowisku. Mimo to, bilans 20 lat obecności Polski w UE jest korzystny dla sektora rolnego, który zanotował imponujący postęp i stał się ważnym graczem na rynku rolno-żywnościowym.

Zdaniem Plewy, przyszłość polskiego rolnictwa zależy od skutecznego przestawienia na zrównoważony rozwój, z uwzględnieniem redukcji emisji gazów cieplarnianych i ograniczenia zużycia chemii rolniczej. Kluczowe będą inwestycje w nowe technologie i praktyki rolnicze, takie jak rolnictwo precyzyjne i ekologiczne, co zwiększy konkurencyjność i zrównoważony rozwój polskiego sektora rolnego w perspektywie długoterminowej.

Zauważył, że w ciągu ostatnich dwóch dekad polskie rolnictwo zanotowało imponujący postęp, a jego rola w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego i w gospodarce kraju jest istotna.

„Polskie rolnictwo zyskało na znaczeniu po rozszerzeniu UE do 27 krajów, stając się ważnym graczem na rynku rolno-żywnościowym. Rozwój handlu rolno-spożywczego stanowi jeden z kluczowych elementów polskiego sukcesu gospodarczego w obszarze rolnictwa, odzwierciedlając korzyści z integracji Polski z europejskimi strukturami rolnymi” - podkreślił.

Jego zdaniem, przyszłość rolnictwa i sektora rolno-spożywczego w Polsce w średniej i dłuższej perspektywie w największym stopniu zależeć będzie od tego, czy i jak poradzi sobie z wyzwaniami dotyczącymi środowiska naturalnego i klimatu, czyli od skutecznego przestawienia się na tory zrównoważonego rozwoju.

Inwestycje w nowe technologie i praktyki rolnicze, takie jak rolnictwo precyzyjne, ekologiczne, węglowe i biologiczna ochrona upraw, będą miały decydujące znaczenie dla zwiększenia konkurencyjności i zrównoważonego rozwoju polskiego rolnictwa w długoterminowej perspektywie - podsumował ekspert Team Europe Direct.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro