Czosnek i cebula są nazywane naturalnymi antybiotykami. Babcia robiła z nich syrop na kaszel, zachęcała do jedzenia w różnej formie. Dodatek do mięs, przetworów, kanapek, sosów.
Nie wszyscy wiedzą, że można z nich zrobić przyprawy:
Przyprawy z suszonej łupiny cebuli i czosnku. Podkręcisz smak dań i wyrzucisz mniej resztek. Podpowiadamy, jak zrobić przyprawy z łupin
Koperek trafia do sałatek, gotowanych ziemniaków, jaj faszerowanych, serów twarogowych, zup gorących i chłodników, masła ziołowego, raków, krabów, ślimaków i ryb. Typowym wyrobem z koperku jest sos koperkowy używany do gotowanych mięs (cielęciny, wołowiny, baraniny).
Chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych, białego sera, jest też używany do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów.
Bazylię wykorzystujemy jako dodatek do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych,
Suszone owoce i warzywa: w suszarce, piekarniku i na słońcu
W miarę możliwości rób domowe przetwory - będzie taniej i ze stuprocentową znajomością składu produktu.