1/6
Badacze z SGGW zwracają uwagę, że przemysł spożywczy obecnie...
fot. unsplash.com/Little Plant

Badacze z SGGW zwracają uwagę, że przemysł spożywczy obecnie stoi przed szeregiem wyzwań związanych z konserwowaniem żywności. To dlatego, że zmieniają się trendy panujące na rynku. Dostępne produkty zawierają znaczne ilości chemicznych substancji konserwujących, których spożywanie nie jest obojętne dla ludzi.

2/6
Naukowcy podnoszą również to, że jako społeczeństwo...
fot. unsplash.com/Jessica Ruscello

Naukowcy podnoszą również to, że jako społeczeństwo konsumujemy zbyt dużo soli i cukru. W rezultacie coraz bardziej świadomi konsumenci poszukują żywności nisko przetworzonej z niewielkim dodatkiem lub bez dodatku substancji konserwujących. Coraz częściej poszukiwane są produkty, które na liście składników mają jak najmniej pozycji „E” lub nie mają ich wcale.

3/6
Unia Europejska w polityce regulującej zalecenia dotyczące...
fot. unsplash.com/Jessica Johnston

Unia Europejska w polityce regulującej zalecenia dotyczące produkcji żywności odchodzi od azotanów stosowanych w produkcji wyrobów mięsnych, wskazują badacze z SGGW. Eliminuje się też sól i poszukuje jej zastępników. Producenci żywności szukają więc rozwiązań, które pozwolą zapewnić bezpieczeństwo produktom i jednocześnie spełnią wymagania konsumentów.

4/6
Najchętniej wędzimy wędliny, sery, ryby. Taki sposób...
fot. unsplash.com/Alex Guillaume

Wędzenia - tradycyjna metoda konserwacji żywności

Najchętniej wędzimy wędliny, sery, ryby. Taki sposób konserwacji przedłuża trwałość jedzenia, jednocześnie nadaje mu charakterystyczny zapach, teksturę i smak.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Zobacz również

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze