Niedźwiedzie budzą się z zimowego snu. Można je spotkać w różnych rejonach Tatr, intensywnie poszukują pożywienia

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W Polsce niedźwiedzie brunatne podlegają ścisłej ochronie.
W Polsce niedźwiedzie brunatne podlegają ścisłej ochronie. Łukasz Gdak/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Po zimowym śnie, pora na wiosenną aktywność. Niedźwiedzie obudziły się, a to oznacza, że wyruszyły na poszukiwanie jedzenia. Samce oraz samice ze starszym przychówkiem można spotkać w różnych rejonach Tatr.

Spis treści

Niedźwiedzie w Tatrach. W tych rejonach je spotkasz

Tropy pozostawione przez niedźwiedzie wskazują, że większość już wybudziła się z zimowego letargu. Na razie widać je w dolinach i partiach reglowych Tatr. Pracownicy Tatrzańskiego Parku Narodowego zlokalizowali ślady w różnych rejonach - od Doliny Chochołowskiej po rejon Kop Sołtysich.

- Po kilkumiesięcznym poście poszukują teraz intensywnie pokarmu. Wprawdzie odsłoniły się spod śniegu rośliny zielne - mówiąc o roślinach zielnych mam na myśli ich części podziemne, gdzie rośliny na zimę gromadziły substancje odżywcze, ale to jest przede wszystkim ten moment, kiedy drapieżniki intensywnie poszukują padliny – mówi doktor nauk leśnych Tomasz Skrzydłowski z TPN.

Zwierzęta poszukują padliny, czyli truchła kozic, czy jeleni. Doskonały węch pozwala im znaleźć pożywienie nawet pod śniegiem. Woń rozkładającego się mięsa wyczuwają z odległości nawet 3 km.

W górach zalega śnieg, niedźwiedzie schodzą niżej

W okolicach Morskiego Oka panuje pełnia zimy – zalega tam około 40 cm śniegu, a temperatura waha się od –4 do –10 stopni Celsjusza. W tej sytuacji niedźwiedzie mogą schodzić w pobliże ludzkich osiedli, gdzie będą szukać resztek pokarmów np. w koszach na śmieci. Przyrodnicy z TPN apelują do mieszkańców graniczących z parkiem o zabezpieczanie kompostowników i śmietników.

W Polsce niedźwiedzie brunatne podlegają ścisłej ochronie. Dorosłe osobniki ważą ok. 300 kg i żyją do 50 lat. Na co dzień żywią się padliną oraz roślinami - owocami, grzybami, pędami ziół i krzewów. Gdy już uzupełnią odpowiednie zasoby tłuszczu, tworzą tzw. gawrę i tam przesypiają okres zimowy (najczęściej od listopada do marca). Co dwa lata samice rodzą od 1 do 3 młodych, które pod ich okiem spędzają pierwsze 1,5 roku życia.

Przeczytaj również: W lesie spotkasz nie tylko borowiki lub kurki, możesz trafić na niedźwiedzia. Jak rozpoznać, że w pobliżu czai się drapieżnik?

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.