Olej sojowy jest polecany w profilaktyce chorób krążenia, przy zaburzeniach pamięci. Stosowany do surówek, sałatek, dań na zimno.
Olej z wiesiołka nie nadaje się do smażenia, jednak można nim wzbogacić przygotowane już na ciepło potrawy. Polecany do sałatek, kasz czy płatków.
W kosmetologii stosowany np. do skóry atopowej czy olejowania włosów.
Olej sezamowy jest popularniejszy w krajach azjatyckich, ale spotkamy go także w Polsce. Polecany do świeżych sałat i dressingów. Nie nadaje się do smażenia.
Ma sporo zastosowań w kosmetyce (do włosów, skóry i paznokci).
Oliwa z oliwek znakomicie sprawdza się do pielęgnacji włosów czy paznokci w słabej kondycji.
W kuchni po oliwę warto sięgnąć, przygotowując sałatki, surówki czy sosy, raczej nie do pieczenia i smażenia.