Polska potęgą dyniową w Unii Europejskiej? Produkujemy jej najwięcej. W ciągu ostatnich lat zwiększył się popyt

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jednym z symboli jesieni jest dynia. W Polsce produkuje się jej coraz więcej.
Jednym z symboli jesieni jest dynia. W Polsce produkuje się jej coraz więcej. Szymon Starnawski/Polska Press
Polacy królują w uprawie dyni? Okazuje się, że tak. Od 2020 roku nasz kraj jest liderem w produkcji warzywa w Unii Europejskiej. Jak informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w ciągu ostatnich 10 lat produkcja ta wzrosła ośmiokrotnie, osiągając 400 tys. ton.

Spis treści

Uprawa dyni w UE

Według danych Eurostatu, na które powołuje się Biuro Analiz i Strategii KOWR, w latach 2014-2022 areał uprawy dyni w Polsce zwiększył się z 1,1 tys. ha do 8,9 tys. ha. Zwiększyły się nie tylko zasiewy, ale także krajowe zbiory, w 2014 r. wynosiło 48 tys. ton, w 2022 r. było to już ok. 400 tys. ton.

Tendencję wzrostową w unijnej produkcji widać od kilku lat. W 2022 r. ogólne zbiory osiągnęły ponad 1 mln ton. Udział Polski wyniósł blisko 40 procent. Znaczącymi producentami byli też Francuzi, Hiszpanie, Niemcy oraz Portugalczycy. Udział pierwszych pięciu wiodących producentów to prawie 90 procent.

- Rosnąca produkcja dyni w Polsce jest spowodowana zwiększającym się popytem konsumpcyjnym, a także stosunkową łatwością uprawy, która nie wymaga dobrych gleb i dużych nakładów na ochronę chemiczną. Dynię można przechowywać przez kilka miesięcy, a wiec można ją kupić także w okresie późnojesiennym i wczesnozimowym - wyjaśnia wiceszef KOWR Marcin Wroński.

Te dynie królują w Polsce. Ile kosztują?

W Polsce uprawia się głównie dwa gatunki dyń: zwyczajną i olbrzymią. W tym roku w Krajowym Rejestrze Odmian znajdowało się ok. 30 odmian warzywa, część ma przeznaczenie konsumpcyjne, część dekoracyjne. Dynie, oprócz tego, że trafiają do naszych kuchni lub zakładów przetwórczych, mogą być też wykorzystane w farmaceutyce lub jako pasza dla zwierząt.

- Dynia jest chętnie wykorzystywana do celów kulinarnych. Jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Oprócz świeżej dyni możemy również kupić pestki dyni oraz olej z dyni, produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole - wylicza Wroński.

Czas zbioru dyni zależy od jej odmiany. Sezon zwykle rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa do końca października. Obecnie jest szczyt dyniowy, jest ich dużo i można je nabyć w warzywniakach, dyskontach czy supermarketach. Ceny na początku listopada są niskie. Na rynku hurtowym w Broniszach kosztują od 1,75 do 2,5-3 zł/kg.

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Polska potęgą dyniową w Unii Europejskiej? Produkujemy jej najwięcej. W ciągu ostatnich lat zwiększył się popyt - Portal i.pl