Pomysły na świątecznego śledzia. Polacy jedzą go dużo! Propozycje podania

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Dla podkreślenia walorów smakowym śledzia można go przygotować w wersji z octem. Wymoczone wcześniej ryby kroimy na kawałki, wkładamy do słoika, przekładamy piórkami cebuli, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zalewamy olejem i dodajemy 2-3 łyżki octu. Ważne, aby naczynie było wypełnione.
Dla podkreślenia walorów smakowym śledzia można go przygotować w wersji z octem. Wymoczone wcześniej ryby kroimy na kawałki, wkładamy do słoika, przekładamy piórkami cebuli, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zalewamy olejem i dodajemy 2-3 łyżki octu. Ważne, aby naczynie było wypełnione. 123rf/gbh007
Święta Bożego Narodzenia bez śledzia? To niemożliwe! Na wielu polskich stołach ryba króluje pod różnymi postaciami. W śmietanie, z olejem i cebulką, w pomidorach, w formie tataru – wigilijny śledzik na dobre zadomowił się w naszym menu. Dlaczego warto go jeść? Jak często wybierają go Polacy? Jak łatwo i szybko przyrządzić rybną przekąskę?

Nie ma świąt bez śledzia

Ryby to cenne źródło kwasów omega 3, warto jeść je nie tylko od święta, ale także w normalne dni. Choć śledź często pojawia się na rodzinnych uroczystościach, imprezach czy jako przekąska pod dobry film, to w okresie gwiazdkowym nabiera szczególnego, intensywnego smaku i staje się istnym rarytasem.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, porcja ryby dostarcza m.in. białka, jodu, wapnia, fosforu, magnezu i witamin A, D i tych z grupy B. Śledzia można łączyć z większością dodatków. W przepisach pojawiają się rodzynki, śmietana, owoce, miód, ostre przyprawy… pomysłów nie brakuje.

Czy Polacy jedzą dużo śledzi?

Według obliczeń Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego (na podstawie danych MF, MRiRW, MGMiŻŚ, IRS) Polacy jedzą mniej niż 3 kg śledzi rocznie. Co ciekawe, to największy wskaźnik wśród innych ryb, które spożywane są w mniejszych ilościach. Od kilku lat średnie spożycie śledzi na 1 mieszkańca wynosi:

  • 2017 - 2,77 kg,
  • 2018 - 2,88 kg,
  • 2019 - 2,64 kg,
  • 2020 - 2,73 kg.

Z kolei w zestawieniu ogólnym spożycie wszystkich ryb i owoców morza w poszczególnych latach przedstawia się następująco:

  • 2017 - 12,92 kg,
  • 2018 - 13,02 kg,
  • 2019 - 13,11 kg,
  • 2020 - 13,33 kg.

To też może Cię zainteresować

Propozycje podania

Mimo, iż na wigilijnym stole pojawi się karp w kilku postaciach oraz ryba po grecku, na pewno znajdzie się też miejsca dla śledzia. Jak można go podać?

Źrodło danych IERiGŻ-PIB

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie