Nie ma świąt bez śledzia
Ryby to cenne źródło kwasów omega 3, warto jeść je nie tylko od święta, ale także w normalne dni. Choć śledź często pojawia się na rodzinnych uroczystościach, imprezach czy jako przekąska pod dobry film, to w okresie gwiazdkowym nabiera szczególnego, intensywnego smaku i staje się istnym rarytasem.
Dlaczego warto jeść śledzie?
Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, porcja ryby dostarcza m.in. białka, jodu, wapnia, fosforu, magnezu i witamin A, D i tych z grupy B. Śledzia można łączyć z większością dodatków. W przepisach pojawiają się rodzynki, śmietana, owoce, miód, ostre przyprawy… pomysłów nie brakuje.
Czy Polacy jedzą dużo śledzi?
Według obliczeń Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego (na podstawie danych MF, MRiRW, MGMiŻŚ, IRS) Polacy jedzą mniej niż 3 kg śledzi rocznie. Co ciekawe, to największy wskaźnik wśród innych ryb, które spożywane są w mniejszych ilościach. Od kilku lat średnie spożycie śledzi na 1 mieszkańca wynosi:
- 2017 - 2,77 kg,
- 2018 - 2,88 kg,
- 2019 - 2,64 kg,
- 2020 - 2,73 kg.
Z kolei w zestawieniu ogólnym spożycie wszystkich ryb i owoców morza w poszczególnych latach przedstawia się następująco:
- 2017 - 12,92 kg,
- 2018 - 13,02 kg,
- 2019 - 13,11 kg,
- 2020 - 13,33 kg.
To też może Cię zainteresować
Propozycje podania
Mimo, iż na wigilijnym stole pojawi się karp w kilku postaciach oraz ryba po grecku, na pewno znajdzie się też miejsca dla śledzia. Jak można go podać?
Źrodło danych IERiGŻ-PIB
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?