Spis treści
Siła tkwi w cieście. Każdy robi je inaczej
Chciałoby się powiedzieć, że jest na świecie jeden konkretny przepis na ciasto na pierogi. Niestety, ten idealny nie istnieje, a każdy, kto kilka razy w życiu lepił pierogi, ma ten, który wychodzi mu najlepiej. Najważniejsze, aby ciasto nie było gumowe i ładnie okalało nadzienie. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga maksymalnie 3-4 składników, w zależności od preferencji. Mimo że na przestrzeni ostatnich lat podrożały mąka, jaja, warzywa, to ugotowanie garnka klasycznych pierogów z kapustą i grzybami wciąż będzie bardziej opłacalne niż wystawienie np. półmiska smażonych karpi.
Ciasto na pierogi z mąki i wody
Najprostsze ciasto wychodzi z połączenia mąki z wodą. Tu istotna jest jednak temperatura wody. Musi być gorąca, nie wrząca, ale też nie letnia. Trzeba wybrać dobry moment i połączyć składniki, oprószając je solą. Wyrobione ciasto powinno odczekać kilkanaście minut, zanim zostanie rozwałkowane. Sekretem jest długie ugniatanie – ciasto będzie bardziej foremne i ładnie zaklei się z farszem. Nie będzie też zasychać i się kruszyć.
Przepis na klasyczne ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- szklanka ciepłej wody,
- szczypta soli.
Ciasto na pierogi będzie łatwo się rozwałkowywać, gdy do jego przygotowania użyjemy mąki pszennej w typie 450-500, pisze Anna Daniluk, stronakuchni.pl.
Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka
Niektórzy twierdzą, że ciasto z samej mąki i wody jest zbyt suche. W książkach kucharskich można znaleźć przepisy z dodatkiem jajka lub masła. Jak je wykonać? Bazą oczywiście jest mąka, do której dodajemy sól, miękkie masło, jajka (bądź żółtka, w zależności od przepisu) i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Uzyskana masa powinna być plastyczna i rozciągliwa. Podobnie, jak w powyższej recepturze, ciasto powinno chwilę odczekać. Będzie też miało kremowy kolor ze względu na dodanie jajka.
Przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka:
- 650 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1/3 łyżeczki soli,
- ok. 300 ml ciepłej wody.
Zamiennikiem jajka może być masło. Ciasto staje się wtedy kleiste i delikatne, wyczuwalny jest również maślany smak.
Gospodynie z Podlasia radzą, by ciasto finalnie było twarde, będzie łatwiej dzielić je na części do rozwałkowania. Przykładowy przepis:
- 400 g mąki,
- łyżeczka masła lub margaryny,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szklanka gorącej wody.
Ciasto na pierogi z olejem
Jak nie jajko, masło, to może olej? Nasze babcie przygotowują ciasto również z użyciem tego składnika. Do mąki z gorącą wodą dodaje się olej, dzięki czemu masa bardzo łatwo się klei. Kulę ciasta należy odstawić na kwadrans i dopiero potem rozwałkowywać.
Przykładowy przepis gospodyń wiejskich z Anielina:
- 500 g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju,
- 250 ml gorącej wody.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?