Ciasto na pierogi jak u prawdziwej gospodyni. Co dodać, aby było gładkie? Jajko lub olej? Na wsiach mają różne sposoby, oto przepisy

Katarzyna Zawada
Niektórzy zamiast jajka dodają masło. Składniki: 400 g mąki, łyżeczka masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szklanka gorącej wody.
Niektórzy zamiast jajka dodają masło. Składniki: 400 g mąki, łyżeczka masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szklanka gorącej wody. 123rf/volff
Ciasto na pierogi - na kilka dni przed Wigilią wielu z nas przygotowuje pierogi z wybranym farszem. Hurtowe ilości trafiają do zamrażalnika, aby potem ugotowane lub podsmażone raczyć swoim smakiem nasze kubki smakowe. Jak Polska różnorodna, tak wiele jest przepisów. O sukcesie całego dania stanowi ciasto. Gospodynie prześcigają się w pomysłach na cudowny, sekretny składnik, który sprawi, że właśnie ich ciasto będzie idealne. Z jajkiem, bez jajka, z olejem, a może z masłem? Jakie przepisy na pierogi cieszą się popularnością?

Spis treści

Siła tkwi w cieście. Każdy robi je inaczej

Chciałoby się powiedzieć, że jest na świecie jeden konkretny przepis na ciasto na pierogi. Niestety, ten idealny nie istnieje, a każdy, kto kilka razy w życiu lepił pierogi, ma ten, który wychodzi mu najlepiej. Najważniejsze, aby ciasto nie było gumowe i ładnie okalało nadzienie. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga maksymalnie 3-4 składników, w zależności od preferencji. Mimo że na przestrzeni ostatnich lat podrożały mąka, jaja, warzywa, to ugotowanie garnka klasycznych pierogów z kapustą i grzybami wciąż będzie bardziej opłacalne niż wystawienie np. półmiska smażonych karpi.

Ciasto na pierogi z mąki i wody

Najprostsze ciasto wychodzi z połączenia mąki z wodą. Tu istotna jest jednak temperatura wody. Musi być gorąca, nie wrząca, ale też nie letnia. Trzeba wybrać dobry moment i połączyć składniki, oprószając je solą. Wyrobione ciasto powinno odczekać kilkanaście minut, zanim zostanie rozwałkowane. Sekretem jest długie ugniatanie – ciasto będzie bardziej foremne i ładnie zaklei się z farszem. Nie będzie też zasychać i się kruszyć.

Przepis na klasyczne ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Ciasto na pierogi będzie łatwo się rozwałkowywać, gdy do jego przygotowania użyjemy mąki pszennej w typie 450-500, pisze Anna Daniluk, stronakuchni.pl.

Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka

Niektórzy twierdzą, że ciasto z samej mąki i wody jest zbyt suche. W książkach kucharskich można znaleźć przepisy z dodatkiem jajka lub masła. Jak je wykonać? Bazą oczywiście jest mąka, do której dodajemy sól, miękkie masło, jajka (bądź żółtka, w zależności od przepisu) i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Uzyskana masa powinna być plastyczna i rozciągliwa. Podobnie, jak w powyższej recepturze, ciasto powinno chwilę odczekać. Będzie też miało kremowy kolor ze względu na dodanie jajka.

Przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka:

  • 650 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ok. 300 ml ciepłej wody.

Zamiennikiem jajka może być masło. Ciasto staje się wtedy kleiste i delikatne, wyczuwalny jest również maślany smak.

Gospodynie z Podlasia radzą, by ciasto finalnie było twarde, będzie łatwiej dzielić je na części do rozwałkowania. Przykładowy przepis:

  • 400 g mąki,
  • łyżeczka masła lub margaryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szklanka gorącej wody.

Ciasto na pierogi z olejem

Jak nie jajko, masło, to może olej? Nasze babcie przygotowują ciasto również z użyciem tego składnika. Do mąki z gorącą wodą dodaje się olej, dzięki czemu masa bardzo łatwo się klei. Kulę ciasta należy odstawić na kwadrans i dopiero potem rozwałkowywać.

Przykładowy przepis gospodyń wiejskich z Anielina:

  • 500 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 ml gorącej wody.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lidia
Mnie ciasto na pierogi za każdym razem inne wychodzi, a teraz jak mam kohersena zawsze smaczne. A pierogi z wieprzowiną i selerem palce lizać
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro