Producenci parmezanu walczą o certyfikaty koszerności. 1,5 mln euro za dostosowanie produkcji [WIDEO]

x-news
Zdrowe i zadowolone krowy, najwyższe standardy higieny i czuwająca nad wszystkim kontrola. To tylko niektóre z czynników zapewniających wytwórni parmezanu certyfikat koszerności. Ta pieczątka otwiera drzwi do koszernego rynku wartego w samych Stanach Zjednoczonych 12,5 mld dolarów. Jednak uzyskanie pieczęci: "Produkt koszerny" wcale nie jest tanie. Starający się o certyfikat właściciel serowarni, Włoch Nicola Bertinelli, wydał 1,5 mln euro na dostosowanie linii produkcyjnej.

Musiał także zgodzić się na obecność żydowskiego inspektora żywności, który sprawdzał, czy proces zgodny jest z surowymi normami. - Dziś 58 proc. produktów spożywczych sprzedawanych w amerykańskich supermarketach to produkty koszerne. Pomyślcie tylko, co będzie działo się w Europie za kilka lat - przekonuje.

źródło: Bloomberg/x-news

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Producenci parmezanu walczą o certyfikaty koszerności. 1,5 mln euro za dostosowanie produkcji [WIDEO] - Głos Wielkopolski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.