Alpaki są inteligentne, przyzwyczajają się do właściciela, szybko uczą się i adaptują w nowych warunkach środowiska. W Polsce pojawiły się w 2004 r. Dziś do rodzimego Związku Hodowców Alpak należy już ponad 30 osób.
Czytaj dalej ---->
Co charakteryzuje zwierzęta?
- Są bardzo towarzyskie, psotne, ale nie niszczycielskie - opowiada Dariusz Kaczor.
Do ich przysmaków należy zaliczyć: jabłko, marchew, buraki, ale przede wszystkim siano i trawę, którą gryzą delikatnie, nie uszkadzając korzeni. Muszą mieć stały dostęp do wody.
Czytaj dalej ---->
Alpaki załatwiają się w jednym miejscu, które same sobie wyznaczyły.
- Byliśmy na kilku festynach i zawsze był ten sam problem. Alpaki nie załatwią się byle gdzie. Gdy zaczynają tupać, wiemy, że trzeba z nimi odejść na bok - śmieje się Iwona.
Zwierzęta nie mogą zmoknąć.
- Wilgoć jest dla nich bardzo szkodliwa - tłumaczy Dariusz.
Czytaj dalej ---->
Przed godz. 8 alpaki dostają śniadanie. Następnie gospodarze spędzają z nimi trochę czasu.
- Chodzi o to, żeby je oswoić, nauczyć przebywania z człowiekiem i poznać, bo każda ma inny charakter - wyjaśnia Dariusz.
W sumie zwierzęta otrzymują trzy posiłki dziennie.
Czytaj dalej ---->