Świeży chrzan na wielkanocnym stole to luksus? W niektórych miejscach ceny za kilogram są abstrakcyjne. Ile trzeba zapłacić za korzeń?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Świeży chrzan, jako dodatek do jaj lub wędlin, to element wielkanocnego menu.
Świeży chrzan, jako dodatek do jaj lub wędlin, to element wielkanocnego menu. 123rf/martinak
Wielkanoc tuż, tuż, wielu z nas powoli planuje menu i związane z tym wydatki. Czy tegoroczne święta będą drogie? Drastycznych podwyżek cen nie będzie, ale w porównaniu do ubiegłych lat i tak będzie trzeba zapłacić więcej. O ile jaja, biała kiełbasa i mąka do ciasta to obowiązkowe pozycje na liście zakupów, o tyle pada pytania – ile wyniosą nas tzw. produkty poboczne? W końcu na stole pojawiają się nie tylko zupy i słodkości, ale też dodatki, np. majonez lub chrzan.

Spis treści

Święta wielkanocne kojarzą się nie tylko z zadumą i refleksją, ale też radosnym Zmartwychwstaniem Chrystusa, które ukazuje nadrzędną wartość życia. Tydzień lub dwa przed gospodynie robią wiosenne porządki, w Wielką Sobotę niosą do kościoła przystrojone i pełne dobroci święconki, a w Niedzielę Wielkanocną cała rodzina wspólnie zasiada do śniadania.

Na Wielkanoc 2024 wydamy sporo?

Ostatni tydzień marca to szansa na tańsze zakupy. Od 1 kwietnia za część produktów zapłacimy bowiem więcej – znika zerowy VAT na żywność. Podrożeją m.in. pieczywo, mięso, warzywa i owoce. Część wielkanocnych składników można dostać w każdym markecie, niektórzy wolą jednak kupić je prosto od rolnika lub na pobliskim bazarku.

Na 1,5 tygodnia przed świętami za jedno wiejskie jajko trzeba zapłacić od 1 do 1,3 zł. W przypadku białej kiełbasy widać rozbieżność cen. W sieciówkach wyciągniemy z portfela od 25 do 45 zł/kg, poza nimi cena mieści się przeważnie w przedziale 30-40 zł/kg.

Promocje na świąteczny przysmak rozpoczną się na tydzień przed weekendem, będą dostępne w marketach. U rolnika za dobry towar, jak co roku, trzeba będzie prawdopodobnie zapłacić więcej, pisaliśmy na strefaagro.pl.

Chrzan na święta nie dla każdego. Ceny za kilogram

Jak śniadanie wielkanocne, to nie tylko jajka czy barszcz biały. Stół dopełniają wędliny, sałatki, ciasta i dodatki. Jednym z klasyków wiosennych jest tarty chrzan, wkłada się go nawet do święconki. Symbolizuje witalność i krzepkość. Wydawałoby się, że za taki przysmak nie zapłaci się dużo, w niektórych miejscach cena może jednak zdziwić. „Fakt” znalazł ofertę, która mogłaby ubiegać się o miano rekordowej - korzeń chrzanu od rolnika za 37 zł/kg. Brzmi absurdalnie? Sprawdzamy resztę ofert.

Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach cena za kilogram chrzanu waha się od 10 do 14 zł. W jednej z sieci hipermarketów korzeń liczony jest za 22,99 zł/kg. Można też zaopatrzyć się u rolnika, ceny jednak mogą zaskoczyć. Niektórzy nie mają wygórowanej stawki, niektórzy liczą sobie… jak za zboże. Oto kilka ofert:

  • Łódzkie. Sprzedam chrzan z własnego gospodarstwa w cenie 7 zł za kilogram, wysyłka od 15 kilogramów.
  • Mazowieckie. Witam, sprzedam świeżo kopany chrzan. Ekologiczny prosto z gruntu 10 zł kg pozdrawiam i zapraszam.
  • Podlaskie. Sprzedam chrzan z własnej uprawy, 8 zł/kg.
  • Małopolskie. Sprzedam świeży korzeń chrzanu prawdziwego, dzikorosnącego, bardzo ostry cena 25 zł za 1 kg.
  • Podkarpackie. Witam, sprzedam świeży chrzan 35 zł/kg.

Wiadomo, świeży starty chrzan nie równa się gotowcom, czasem jednak z braku czasu kupno słoiczka jest najlepszym rozwiązaniem. Tu za pojemność ok. 200 g trzeba zapłacić powyżej 3, niekiedy powyżej 4 zł, w zależności od producenta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera