Wywar i gnojówka z ziół
Wywar – zioła zalewamy zimną wodą i gotujemy tak długo, jak to jest wskazane w przepisie, wywar pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero cedzimy.
Gnojówka (inna nazwa macerat – gdyż tkanki są macerowane w wodzie) – po zalaniu wodą rozdrobnione tkanki roślinne są rozkładane przez bakterie, komórki roślinne uwalniają składniki zawarte wewnątrz nich. Ponieważ dochodzi do przemian bakteriologicznych wydzielane są różne gazy zwykle o nieprzyjemnym zapachu, wabiące muchy. Dlatego gnojówki przechowujemy w ustronnym miejscu, w miarę możliwości zabezpieczone przed owadami choć obecność larw owadów nie obniża wartości preparatu.
Także cedzenie, rozlewanie lub oprysk dobrze jest wykonać w takim terminie, kiedy nie ma domowników w pobliżu.
Te owady odstraszysz dzięki wrotyczowi
Wrotycz jest sprzymierzeńcem w odstraszaniu meszek, komarów czy kleszczy. Ziele wydziela charakterystyczny zapach, który jest wyjątkowo nieprzyjemny dla mrówek, much, komarów, mszyc, moli, kleszczy, podpowiada Nadleśnictwo Turek, Lasy Państwowe.