![Tymianek w połączeniu ze słodkimi potrawami daje...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c6/b8/649c24e6565b7_o_large.jpg)
Syrop tymiankowy
Tymianek w połączeniu ze słodkimi potrawami daje niepowtarzalny efekt. Domowy syrop można też dodać do lemoniady. Do przygotowania syropu potrzebujesz: małą filiżankę świeżych listków tymianku lub 1 łyżkę suszonych, ¾ szklanki cukru, 2 szklanki wrzącej wody. Tymianek wsyp do miski, zasyp cukrem i wymieszaj delikatnie rękami. Tymiankowy cukier zalej wrzącą wodą i mieszaj aż cukier się rozpuści. Przykryj i odstaw na kilka godzin, następnie odcedź i przelej do butelki lub słoika.
![Metoda w przypadku oleju i octu jest taka sama. Do słoika...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1a/21/649c25200f998_o_large.jpg)
Olej lub ocet
Metoda w przypadku oleju i octu jest taka sama. Do słoika dodaj 10 gałązek tymianku (opłukanych i wysuszonych), zalej 1 filiżanką oleju lub octu. Zakręć słoik i przechowuj w ciepłym, ciemnym miejscu. Będzie gotowy po dwóch tygodniach. Przechowujemy w lodówce – ocet do dwóch miesięcy, a olej 1 miesiąc.