Ta mała, drzewiasta roślina jest doskonałym ziołem dla początkujących ogrodników, ponieważ rozwinie się nawet jeśli ją odrobinę zaniedbamy. Tymianek wybaczy zarówno niedostateczne podlewanie, jak i nadmierne przycinanie.
- Warto wiedzieć, że tymianek ma mnóstwo gatunków i wiele odmian, a jego polska nazwa to macierzanka. Tymianek pospolity można wyhodować z nasion, które sieje się na rozsadę w marcu-kwietniu. Nasiona są drobne, więc umieszcza się je płytko w ziemi. Trzeba im zapewnić ciepło, światło oraz umiarkowaną wilgotność podłoża. W maju tymianek można też posiać do gruntu, ale oczywiście jego zbiory będą późniejsze – wyjaśnia Katarzyna Laszczak, w swoim artykule dla portalu regioDOM.
Tymianek popularny w kuchni nie bez powodu
Ta łatwa w uprawie roślina dobrze komponuje się z wieloma potrawami, zarówno pikantnymi, jak i słodkimi. Używamy samych listków lub dodajemy całe łodyżki.
Tymianek świetnie komponuje się z mięsem, szczególnie jagnięciną i kurczakiem, z jajkami, a nawet z ciastem biszkoptowym. Sprawdzi się w daniach z serem, zupach i gulaszach, więc jak widać, ma bardzo wszechstronne zastosowanie.
Warto pamiętać, że tymianek należy dodać we wczesnym etapie gotowania. Roślina ta powoli uwalnia swoje oleje, więc potrzebuje trochę czasu, żeby nadać potrawie odpowiedni smak.
Łatwo też tymianek zasuszyć i dobrze się przechowuje, trzeba jedynie przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sposobów na wykorzystanie tej rośliny jest wiele, szkoda nie przetestować chociaż kilku z nich.
Jak zrobić olejek eteryczny z tymianku? Sprawdź instrukcję krok po kroku
Źródło: Rural Sprout
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?