Żywność ekologiczna: Smaczna, zdrowa i dobra dla każdego

Redakcja
Żywność ekologiczna: Smaczna, zdrowa i dobra dla każdego
Żywność ekologiczna: Smaczna, zdrowa i dobra dla każdego
Obecnie często podkreśla się, że w odżywianiu dużą rolę odgrywa zdrowa żywność. - Zdrowa żywność to umowne nazwanie żywności produkowanej metodami ekologicznymi, eliminowanie nawozów sztucznych i pestycydów. Wiele substancji zawartych w produktach żywnościowych, barwniki, zagęstniki, poprawiacze smaku, mogą źle wpływać na zdrowie, powodować złe samopoczucie, uczulać - mówi Aleksandra Płóciennik ze sklepu ze zdrową żywnością „Lobo” w Kościanie.

Zdarza się jednak, że sprzedawcy nie zawsze są uczciwi w reklamowaniu swoich produktów. Żeby sprawdzić, czy dany towar jest na pewno ekologiczny, trzeba czytać  etykiety ze składem i szukać znaczków stosowanych w UE. - Produkty eko muszą mieć numer certyfikatu, logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej oraz dokładny adres firmy - mówi Aleksandra Płóciennik. 

 

Zaletą zdrowej żywności jest to, że nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów, pestycydów, nie jest modyfikowana genetycznie. Dzięki temu nie tylko dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, ale też doskonale smakuje. 

 

- Każdy z nas chciałby kupować zdrową, nieprzetworzoną żywność. Zmieniamy nawyki żywieniowe, czasem ulegamy modzie. Są jednak grupy społeczeństwa, które muszą szczególnie uważać na to, co jedzą. Tak jest z osobami na diecie bezglutenowej, niskobiałkowej czy diabetykami. Dla nich jest osobna grupa produktów wykluczających np. gluten, jajka, laktozę czy cukier - tłumaczy pani Ola. -Jeżeli nie chcemy rezygnować ze słodkości należy poszukać zdrowych zamienników. To ksylitol,  substancja występująca w owocach, jarzynach, kukurydzy i brzozie. Innym naturalnym słodzikiem jest stewia. Tych substancji można bezkarnie używać do produkcji słodyczy, lodów, słodzenia nabiału i dżemów - wymienia Aleksandra Płóciennik.  

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Żywność ekologiczna: Smaczna, zdrowa i dobra dla każdego - Głos Wielkopolski