Zdarza się jednak, że sprzedawcy nie zawsze są uczciwi w reklamowaniu swoich produktów. Żeby sprawdzić, czy dany towar jest na pewno ekologiczny, trzeba czytać etykiety ze składem i szukać znaczków stosowanych w UE. - Produkty eko muszą mieć numer certyfikatu, logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej oraz dokładny adres firmy - mówi Aleksandra Płóciennik.
Zaletą zdrowej żywności jest to, że nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów, pestycydów, nie jest modyfikowana genetycznie. Dzięki temu nie tylko dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, ale też doskonale smakuje.
- Każdy z nas chciałby kupować zdrową, nieprzetworzoną żywność. Zmieniamy nawyki żywieniowe, czasem ulegamy modzie. Są jednak grupy społeczeństwa, które muszą szczególnie uważać na to, co jedzą. Tak jest z osobami na diecie bezglutenowej, niskobiałkowej czy diabetykami. Dla nich jest osobna grupa produktów wykluczających np. gluten, jajka, laktozę czy cukier - tłumaczy pani Ola. -Jeżeli nie chcemy rezygnować ze słodkości należy poszukać zdrowych zamienników. To ksylitol, substancja występująca w owocach, jarzynach, kukurydzy i brzozie. Innym naturalnym słodzikiem jest stewia. Tych substancji można bezkarnie używać do produkcji słodyczy, lodów, słodzenia nabiału i dżemów - wymienia Aleksandra Płóciennik.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?