Choć klasyką gatunku na grillu jest mięso, coraz częściej łączymy je z warzywami lub przygotowujemy przekąski w pełni pozbawione zwierzęcego aspektu. Spór o to, który sprzęt jest lepszy do rozpoczęcia przyjęcia, wciąż nie został rozwiązany. Jedni stoją murem za klasyką opalaną węglem, drudzy twierdzą, że emituje to szkodliwe związki i lepszy jest ten elektryczny.
Grill gazowy, może jednak elektryczny? Tak można pozbyć się drażniącego dymu
Wybierając tradycyjnego grilla, warto postawić na dobry opał, niekoniecznie brykiet. W pobliżu trzeba mieć też rozpałkę. Z kolei ten z pokrywą powinien mieć wywietrzniki, które będą cyrkulować powietrze. Dobrze jest też rozgrzać całość kwadrans przed rozpoczęciem procesu obróbki. Co jednak z dymem, który ulatnia się w trakcie grillowania? Wielu domowych szefów kuchni skarży się na drażniące opary.
- Aby ograniczyć kontakt ze szkodliwymi substancjami, owijaj przekąski w folię aluminiową lub stosuj tacki, umieszczając je w bezpiecznej odległości od ognia. Dodatkowa zaleta tacek to zabezpieczenie rusztu przed zabrudzeniem – przekonuje Lokalny Rolnik.
Dla dodatkowego zabezpieczenia rusztu można go wcześniej przesmarować olejem, dzięki temu mięso i warzywa nie będą przywierać.
Mięsożercy postawią na dobrą kiełbasę. Wybierz pobliskie masarnie
Zapach pieczonej kiełbaski lub pikantnych skrzydełek sprawia, że cieknie ślinka, czy jednak kupując mięso, zastanawiamy się nad jego jakością? Często bierzemy to, co oferuje nam masowy sprzedawca. Im lepsza jakość produktu, tym lepszy smak. Czasem warto rozejrzeć się po okolicznych gospodarstwach i masarniach. Takie mięso nie ma konserwantów, ulepszaczy, a producenci dbają o dobrostan zwierząt.
Dania warzywne z grilla. Nie tylko dla wegetarian
Podobnie wygląda dobór warzyw na grilla. Trwa sezon na cukinię, którą można grillować na surowo lub wykorzystać przy tworzeniu szaszłyków. Jak przekonuje Lokalny Rolnik, doskonale sprawdzi się w połączeniu z grillowanym serem, np. mozzarellą lub halloumi. Ruszt lubi również kabaczki, można je marynować lub wykorzystać w grillowanych daniach. Co ciekawe, wszelkie warzywne połączenia mogą zaskoczyć nie tylko wegetarian, ale także zatwardziałych fanów wieprzowiny lub drobiu.
Dodatki mają znaczenie. O tym należy pamiętać
Organizując grilla w grupie, warto zadbać o każdy szczegół, który sprawi, że goście nie zapomną naszego przyjęcia. O ile menu ma znaczenie, o tyle ważna jest też cała otoczka. Dobry sprzęt, dobre mięso i ekologiczne warzywa to nie wszystko. Zwłaszcza marynowane mięso może trawić się wolniej, dobrze, aby napoje, które pojawią się na stole, były lekkie. Woda z cytryną? Lemoniada owocowa? To świetna opcja dla osób, które tego dnia nie stawiają na procenty.
Prawdziwy gospodarz musi mieć też akcesoria, przydadzą się m.in. fartuch, szczypce i przyprawy, a dla gości jednorazowe talerze, sztućce oraz worki na śmieci.
Nieproszeni goście. Uwaga na komary
Kto, jak kto, ale komary wyjątkowo potrafią uprzykrzyć rekreację na świeżym powietrzu. Planując długie biesiadowanie, można postawić na naturalne sposoby walki z insektami – np. świece zapachowe lub olejki lub rozstawić siatki, jeśli posiadamy w ogrodzie altankę.
Źródło: mat. prasowe
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?