Dereń jadalny hitem sezonu? Czemu nie! Polacy kochają truskawki i maliny, ale coraz częściej sięgają po nieznane produkty

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Choć nazwa derenia dziwi, to pielęgnacja tych roślin nie jest kłopotliwa.
Choć nazwa derenia dziwi, to pielęgnacja tych roślin nie jest kłopotliwa. GettyImages/Yasar Oguz
Udostępnij:
Rutyna w pewnym momencie dopada każdego. Można to zmienić, nawet w prostych rzeczach takich, jak codzienna dieta. Najpopularniejszymi superowocami wśród Polaków wciąż są truskawki, maliny, porzeczki, borówki, aronia i jej przetwory. Rośnie jednak zainteresowanie mniej znanymi gatunkami. Minikiwi? Jagoda kamczacka? Dereń? Tego z chęcią spróbowałoby wielu z nas.

Polacy chcą próbować nowości. Dereń jadalny - co to za roślina?

Według badań Kantar wśród trzech topowych mało znanych owoców, które Polacy chcieliby spróbować w tym roku, znajdują się jagoda kamczacka, polskie minikiwi oraz produkty z rokitnika. Co ciekawe, wysoko jest też dereń jadalny. Chęć jego spożycia wskazał co dziewiąty Polak.

Zainteresowanie rośliną nie dziwi. Ostatnio jest w modzie wśród plantatorów i działkowców. Także szary Kowalski zaczyna interesować się właściwościami rośliny. Co ciekawe, dereń polecany jest osobom zmagającym się m.in. z anemią lub chorobami żołądka. W kuchni zaś sprawdzi się jako baza nalewek lub herbat.

- Owoce charakteryzują się zawartością cennych substancji bioaktywnych takich jak antocyjany, witaminy i irydoidy. Różnorodność wykorzystania owoców umożliwia urozmaicenie i poprawę zdrowotności współczesnej żywności. Produkty z derenia jadalnego takie jak soki, syropy, dżemy, nalewki, pestil oraz kandyz są innowacyjne, a przez to poszukiwane przez konsumentów - mówi dr hab. Iwona Szot z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Uprawa derenia jadalnego wcale nie jest ciężka. Trzeba wybrać dobrą odmianę

Choć nazwa dziwi, to pielęgnacja tych roślin nie jest kłopotliwa. Może być hodowany w całej Polsce, bo wymagania co do stanowiska nie są wygórowane. Jak zauważa Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przy wyborze wysokiej jakości materiału szkółkarskiego, jakim są drzewka uszlachetniane, można spodziewać się corocznych plonów już dwa lata po posadzeniu. Intensywność plonowania zwiększa się bowiem z każdym rokiem.

Kluczem do sukcesu jest odmiana. Wiele różni się wyglądem owoców, ich długością dojrzewania. Dereń jadalny wymaga zapylenia krzyżowego, więc powinno się sadzić przynajmniej dwie odmiany.

- Poszczególne odmiany dojrzewają od połowy lipca do końca października, zatem dobierając odpowiednie odmiany, można mieć dostęp do świeżych owoców przez ponad trzy miesiące. W zależności od cech jakościowych owoców można wybrać odmiany typowo deserowe, o dużych słodko-kwaśnych owocach, których masa przekracza 7 g, dojrzewające przez długi okres. Natomiast do przetwórstwa wybiera się odmiany o owocach z ciemnym zabarwieniem skórki, o małej pestce i o jak najkrótszym okresie dojrzewania – uświadamiają eksperci.

To nie tylko roślina miododajna. Dereń jadalny może służyć jako dekoracja

W przypadku derenia jadalnego wystarczy cięcie, aby uformować w sadzie drzewa składające się z pnia i korony. Działkowcy mogą go uprawiać jako wielopniowe krzewy lub formując żywopłot. To roślina miododajna, może też być elementem dekoracji. Przyciąga wzrok żółtymi pomponami kwiatów, które pojawiają się przed rozwojem liści. Natomiast w czasie dojrzewania owoców zachwyca różnobarwnymi owocami, które zmieniają swą barwę od zielonych, po czerwone, nawet czarne. Owoce zaś przybierają kształty kuliste, gruszkowe lub wydłużone.

W tej chwili dereń jest wolny od chorób i szkodników, nie trzeba stosować środków ochrony roślin. Zamieszkujące go organizmy są pożyteczne, zapewniają bioróżnorodność. Zobacz, jakie są właściwości czerwonych kulek!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie