Polacy chcą próbować nowości. Dereń jadalny - co to za roślina?
Według badań Kantar wśród trzech topowych mało znanych owoców, które Polacy chcieliby spróbować w tym roku, znajdują się jagoda kamczacka, polskie minikiwi oraz produkty z rokitnika. Co ciekawe, wysoko jest też dereń jadalny. Chęć jego spożycia wskazał co dziewiąty Polak.
Zainteresowanie rośliną nie dziwi. Ostatnio jest w modzie wśród plantatorów i działkowców. Także szary Kowalski zaczyna interesować się właściwościami rośliny. Co ciekawe, dereń polecany jest osobom zmagającym się m.in. z anemią lub chorobami żołądka. W kuchni zaś sprawdzi się jako baza nalewek lub herbat.
- Owoce charakteryzują się zawartością cennych substancji bioaktywnych takich jak antocyjany, witaminy i irydoidy. Różnorodność wykorzystania owoców umożliwia urozmaicenie i poprawę zdrowotności współczesnej żywności. Produkty z derenia jadalnego takie jak soki, syropy, dżemy, nalewki, pestil oraz kandyz są innowacyjne, a przez to poszukiwane przez konsumentów - mówi dr hab. Iwona Szot z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Uprawa derenia jadalnego wcale nie jest ciężka. Trzeba wybrać dobrą odmianę
Choć nazwa dziwi, to pielęgnacja tych roślin nie jest kłopotliwa. Może być hodowany w całej Polsce, bo wymagania co do stanowiska nie są wygórowane. Jak zauważa Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przy wyborze wysokiej jakości materiału szkółkarskiego, jakim są drzewka uszlachetniane, można spodziewać się corocznych plonów już dwa lata po posadzeniu. Intensywność plonowania zwiększa się bowiem z każdym rokiem.
Kluczem do sukcesu jest odmiana. Wiele różni się wyglądem owoców, ich długością dojrzewania. Dereń jadalny wymaga zapylenia krzyżowego, więc powinno się sadzić przynajmniej dwie odmiany.
- Poszczególne odmiany dojrzewają od połowy lipca do końca października, zatem dobierając odpowiednie odmiany, można mieć dostęp do świeżych owoców przez ponad trzy miesiące. W zależności od cech jakościowych owoców można wybrać odmiany typowo deserowe, o dużych słodko-kwaśnych owocach, których masa przekracza 7 g, dojrzewające przez długi okres. Natomiast do przetwórstwa wybiera się odmiany o owocach z ciemnym zabarwieniem skórki, o małej pestce i o jak najkrótszym okresie dojrzewania – uświadamiają eksperci.
To nie tylko roślina miododajna. Dereń jadalny może służyć jako dekoracja
W przypadku derenia jadalnego wystarczy cięcie, aby uformować w sadzie drzewa składające się z pnia i korony. Działkowcy mogą go uprawiać jako wielopniowe krzewy lub formując żywopłot. To roślina miododajna, może też być elementem dekoracji. Przyciąga wzrok żółtymi pomponami kwiatów, które pojawiają się przed rozwojem liści. Natomiast w czasie dojrzewania owoców zachwyca różnobarwnymi owocami, które zmieniają swą barwę od zielonych, po czerwone, nawet czarne. Owoce zaś przybierają kształty kuliste, gruszkowe lub wydłużone.
W tej chwili dereń jest wolny od chorób i szkodników, nie trzeba stosować środków ochrony roślin. Zamieszkujące go organizmy są pożyteczne, zapewniają bioróżnorodność. Zobacz, jakie są właściwości czerwonych kulek!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?