W ramach projektu „Cykl Konferencji: Fakty i mity o mleku” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka przeprowadzono 2 spotkania, które były adresowane do grona osób kształcących się na kierunkach związanych z żywieniem człowieka. Pierwsze z nich odbyło się Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Nr 4 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Łomży. Uczestniczyli w nim uczniowie i grono nauczycielskie kierunków żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa. Kolejne zaś zorganizowano w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Brali w nim udział zarówno studenci dietetyki jak i innych kierunków medycznych i nie medycznych. To właśnie przyszli specjaliści z zakresu żywienia będą kształtować zdrowy styl życia wśród społeczeństwa.
- Istotną rolę cały czas odgrywać w nim będzie prawidłowo zbilansowana dieta, która powinna zawierać mleko i produkty mleczne – twierdzi ekspert projektu – dr n. med. Irena Białokoz – Kalinowska. W swoich wystąpieniach podkreśliła prozdrowotne aspekty spożycia nabiału obejmujące jego wyróżniającą się na tle innych artykułów spożywczych wartość odżywczą.
Obecne w mleku łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D, E, K i z grupy B oraz szereg składników mineralnych wśród nich niezastąpiony wapń, potas i magnez warunkują zachowanie zdrowia. Dużo uwagi poświęciła również wizerunkowi mleka i produktom mlecznym kreowanego w reklamie oraz środkach masowego przekazu.
Po prelekcji przeprowadzono debatę, w której brali udział zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy mleka. Wszyscy uczestnicy zgodzili się co do faktu, iż obok mleka nie można przejść obojętne i kolejne spotkania dotyczące tej kwestii powinny być organizowane częściej.
Cykl Konferencji Fakty i mity o mleku jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Źródło: Polska Izba Mleka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?