Spis treści
Sezon na wiśnie trwa
Kochamy lato za słońce, lekkie ubrania i smak soczystych sezonowych owoców. Na bazarach powoli kończy się wysyp krajowych truskawek, rozkręciły się branże malinowa i wiśniowa. Pierwsze partie, które trafiały na rynek, były droższe, teraz jednak widać spadek cen. Sezon na wiśnie jest krótki, dlatego warto cieszyć się ich smakiem lub wykorzystać świeże zbiory na przetwory.
Bogactwo witamin. Wiśnie służą zdrowiu
Wiśnie nie są tak słodkie, jak czereśnie. Zawierają mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego i minerałów. Pomagają łagodzić bóle reumatyczne, wskazane są dla osób z dną moczanową. Podobnie jak czereśnie, uważane są za źródło przeciwutleniaczy. Wydrylowane owoce można zjeść jako przekąskę, dodać do ciast, przetworów, a nawet wykorzystać na syropy lub nalewki. Na polskiej wsi co roku z wiśni robi się kompot.
Drylowanie wiśni, a także dostępnych jeszcze czereśni, nie jest trudne. Jeśli nie mamy w domu drylownicy, można wykorzystać m.in. słomki do napojów, małą łyżeczkę lub widelczyk, nożyk lub pęsetę.
Zobacz więcej: Jak drylować czereśnie? Te niezawodne sposoby musisz znać! Sprawdź, jak łatwo pozbyć się pestek z owoców w kilka chwil
Jak odróżnić wiśnię od czereśni?
Choć pierwsze wrażenie może być mylne, wiśnie bardzo łatwo odróżnić od czereśni. Kluczowe znaczenie ma barwa. Te pierwsze są intensywne, wpadają w bordowy odcień, z kolei drugie są po prostu czerwone. Wiśnie są też mniejsze, bardziej miękkie, ich smak nie każdemu odpowiada. O ile czereśnie są często słodkie i soczyste, o tyle wiśnie mają cierpkie nuty.
Czereśnia i wiśnia wyglądają inaczej – owoce tej pierwszej są większe i pełniejsze, mogą też mieć kształt serca. Osiągają średnicę do 2,5 cm i wagę do 20 g, podczas gdy dla wiśni maksymalna wielkość to 1 cm i 10 g, czytamy na stronazdrowia.pl.
Przechowywanie wiśni. Tego błędu nie popełniaj
Ze względu na delikatność miąższu i skórki wiśnie wymagają specjalnego traktowania. Pozostawione luzem szybko puszczą soki i zamiast apetycznego owocu, pojawi się miazga. Dobrze jest je umyć, osuszyć i trzymać w lodówce. Tym sposobem smak wiśni będziemy mogli czuć przez kilka dni po dokonaniu zakupu.
Co można przygotować z wiśni?
Obrobione owoce doskonale nadają się na przetwory, napoje lub dodatek do wielu dań. W sezonie letnim wiele gospodyń porywa się na dżemy, syropy i nalewki, które urozmaicą jesienne dni. Na stołach pojawiają się też ciasta z dodatkiem wiśni.
Zobacz najlepsze przepisy z użyciem wiśni:
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?