Lubelskie produkty na targach Smaki Regionów w Poznaniu

Redakcja
Podczas XV Lubelskiego Święta Chleba w ub r. piekarze upiekli rekordowego cebularza
Podczas XV Lubelskiego Święta Chleba w ub r. piekarze upiekli rekordowego cebularza Tomek Koryszko/Archiwum
Województwo lubelskie bierze udział w targach Smaki Regionów, które w ten weekend odbędą się w Poznaniu. W tym roku postawiono na promocję cebularza lubelskiego zarejestrowanego w UE oraz cydru - we współpracy z firmą Ambra SA.

Aż pięć statuetek "Perły" - prestiżowej nagrody w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", powędruje do wytwórców z naszego województwa. Te wyjątkowe wyróżnienia wszyscy laureaci odbiorą podczas wielkiego finału, który odbędzie się 20 września w trakcie targów Smaki Regionów w Poznaniu. 

W 2015 r. kapituła konkursu wyróżniła aż cztery produkty (wszystkie już wpisane na LPT) i jedną potrawę związaną z regionem lubelskim. Nasze perłowe specjały to:

→ chleb żytni wygnanowski, zgłoszony przez Barbarę Krzyszczak ze Stasina k. Motycza,
→ konfitura z owoców róży, zgłoszona przez Jolantę Mazurkiewicz ze Starej Wsi k. Końskowoli,
→ szarytka w marynacie, zgłoszona przez Janinę Bańkę z Kraśnika,
→ masło Extra, zgłoszone przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Opolu Lubelskim,
→ golasy z kaszy gryczanej z serem, zgłoszone przez Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego.

Wszystkim tegorocznym laureatom serdecznie gratulujemy sukcesu, życzymy kolejnych równie smacznych kulinarnych inspiracji.

Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: TUTAJ

źródło: lubelskie.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lubelskie produkty na targach Smaki Regionów w Poznaniu - Kurier Lubelski