Spis treści
Kwiecień to czas siewu warzyw i ziół do gruntu
W kwietniu siejemy przede wszystkim warzywa i kwiaty. Dzięki temu już latem w naszych ogrodach pojawi się szereg cieszących oko chabrów i nagietków, obrodzą też smaczne rzodkiewki, młode marchwie lub bób. Wielu z nas decyduje się także na wysiew ziół. Tu doskonałym pomysłem jest uprawa współrzędna – dzięki łączeniu niektórych warzyw z konkretnymi gatunkami ziół można uzyskać nie tylko lepsze plony, ale także optymalnie zagospodarować teren pod warzywnik.
Uprawa współrzędna. Dlaczego jest istotna?
Niezwykle ważny jest aspekt ochronny. Łączenie kilku roślin to naturalna metoda obrony przed szkodnikami. Gdy na jednym zagonie znajdują się różne gatunki, trudniej dostrzec ten konkretny.
- Szkodniki odnajdują roślinę żywicielską, kierując się jej zapachem, a dokładniej - wyczuwając charakterystyczne substancje chemiczne, które ona wydziela. Mieszające się zapachy i barwy roślin warzywnych, przyprawowych i ozdobnych mylą szkodniki, kierujące się głównie węchem i wzrokiem, utrudniając im odnalezienie rośliny żywicielskiej – czytamy na stronie Polskiego Związku Działkowców.
Zioła o intensywnym zapachu wpływają na wzrost warzyw. Monokultura często prowadzi do wyczerpania gleby, w przypadku uprawy współrzędnej można uniknąć zbicia gleby i wyschnięcia. Należy jednak mądrze rozplanować grządki, nie wszystko można siać i sadzić obok siebie. Pomidor nie polubi się z ziemniakiem, a sałata z pietruszką.
Czytaj więcej: Oto sposób na obfity warzywnik. Sąsiedztwo warzyw ma ogromne znaczenie. Może chronić lub szkodzić
Te zioła wysiej obok warzyw. Marchew obok mięty czy szałwii?
W kwietniu do gruntu trafiają zioła jednoroczne, jak mięta, szałwia, lubczyk, kolendra, rumianek i cząber. Warto też wysiać majeranek lub kminek. Można to zrobić przez cały miesiąc, jedynie w przypadku mięty warto poczekać na koniec kwietnia. Zioła mają nie tylko walory lecznicze, świetnie nadają się do wielu dań lub chłodzących napojów. Ich wysiew obok konkretnych warzyw może stworzyć naprawdę dorodną rabatę.
Oto sprzyjające połączenia warzyw i ziół:
- kapusta – szałwia,
- seler – szałwia,
- marchew – szałwia,
- burak – mięta,
- kapusta – mięta,
- fasola – mięta,
- groch – mięta,
- marchew – tymianek,
- kapusta – rumianek,
- cebula – cząber.
Planując ogród oraz warzywnik trzeba jednak pamiętać, że choć zioła wpływają korzystnie na rozwój wielu warzyw, czasem nie tolerują swojego towarzystwa. Rumianek źle reaguje na miętę, tymianku nie powinno się uprawiać obok majeranku, a cząber nie jest dobrym sąsiadem dla bazylii.
Źródło: PZD
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?